Učinci aplikacija za video igre na mozak za igrače

7
Učinci aplikacija za video igre na mozak za igrače

Video igre su jedan od najpopularnijih izvora zabave diljem svijeta. S priljevom interneta i tehnologije, industrija video-igara doživjela je brzi uspon u posljednje vrijeme. Prema izvješću, igrači videoigara zajedno provode gotovo 3 milijarde sati tjedno ispred svojih ekrana. Zbog masovne raširenosti videoigara, znanstvenici su istraživali učinke videoigara na ljudsko ponašanje i mozak. Postoje mnoge percepcije o utjecaju korištenja videoigara. Igranje nasilnih igara često se okrivljuje za povećanje nasilja i antisocijalnog ponašanja među tinejdžerima. Roditelji često vide videoigre kao aktivnost koja gubi vrijeme. Međutim, znanstvenici i psiholozi su također otkrili prednosti igranja videoigara. Razbijmo mit o igranju videoigara i razgovarajmo o pozitivnim i negativnim učincima videoigara na ljudski mozak.

Pozitivni učinci videoigara na ljudski mozak:

 • Kritičko razmišljanje:

  Video igre bi se mogle smatrati vježbom za mozak. Mnoge videoigre zahtijevaju visoku razinu apstraktnog razmišljanja i kritičke vještine za rješavanje trenutne situacije.

 • Rješavanje problema i logika:

  Mnoge puzzle igre zahtijevaju od korisnika da razvije kreativne načine rješavanja zagonetke. Trenira mozak da razmišlja izvan okvira kako bi očistio razine.

 • Koordinacija ruku i očiju:

  Češće igranje trkaćih igara poboljšalo bi koordinaciju ruku i očiju korisnika. U igri pucanja, lik mora istovremeno pucati i trčati. Korisnik mora izbjegavati neprijatelje, ubijati ih uz spašavanje sebe u tom procesu. Sve to zahtijeva brzo razmišljanje i tumačenje kako bi se postupilo u skladu s tim. Koordinacija između interpretacije mozga i reakcije igračevih ruku i vrhova prstiju zahtijeva veliku koordinaciju oko-ruka da bi bila uspješna.

 • Poboljšani fokus:

  Igrač ne može izgubiti fokus jer se igra može promijeniti u tren oka. Video-igre značajno povećavaju sposobnost fokusiranja tijekom duljeg razdoblja.

 • Ustrajnost:

  Igranje videoigara poboljšava strpljenje i upornost pojedinca. Korisnik može opetovano ne uspjeti očistiti određenu razinu, ali nastavit će pokušavati sve dok ne uspije.

 • Radna memorija:

  Igranje videoigara poboljšava pamćenje korisnika jer mora pohraniti i obraditi informacije kako bi brzo djelovao.

 • Timski rad:

  Igre za više igrača poput PUBG-a pomažu u poticanju korisnika da iskoriste svoje vještine kako bi doprinijeli cilju tima. Takve igre zahtijevaju puno timskog rada i koordinacije među igračima.

 • Sposobnosti preuzimanja rizika:

  Ne možete pobijediti većinu igara bez preuzimanja rizika. Videoigre potiču korisnika da riskira i poboljša donošenje odluka koje uključuje proračunate rizike.

Štetni učinci videoigara na ljudski mozak:

 • Slabovidost:

  Višak svega je užasan. Prekomjerna upotreba ekrana negativno bi utjecala na vid osobe.

 • Društveno nesvjesni:

  Pretjerano igranje može osobu izolirati od stvarnog svijeta i u njoj bi moglo stvoriti društvenu nesvjesnost. Mogao bi se osjećati društveno neugodno kad izlazi. Kada igrate igre za više igrača, tako ćete također komunicirati sa stvarnom igrom. Na taj se način vaš doseg ili krug može povećati kao kada igrate turniri sa pravim igračem tada se povezujete s različitim razlozima i tipovima ljudi.

 • Ozljede kretanja:

  Prekomjerno trošenje vremena na video igrice moglo bi uzrokovati ozljede kretanja kod korisnika kao što su ozljede prstiju, bol u vratu, ozljede zapešća i ozljede palca.

 • Nezdrav način života:

  Kada korisnik dulje igra videoigre, često zaboravi na svijet. To dovodi do gotovo zanemarivog fizičkog rada i nezdravog ciklusa prehrane. Prekomjerno igranje videoigara često stvara pretilost među svojim korisnicima.

 • nasilno ponašanje:

  Neke video igre imaju tendenciju instalirati pogrešne vrijednosti među svojim korisnicima. Problemi poput nasilnog ponašanja, osvetoljubivosti i agresije počinju se pojavljivati ​​češće nego ne ako korisnik igra pretjerane akcijske igre.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar