Sheared: Μέρος Δεύτερο | Deborah Silver & Co.

2
Sheared: Μέρος Δεύτερο |  Deborah Silver & Co.

Όποιος επιλέγει να αναζητήσει διακεκριμένα φυτά τοπιάριου στον υπολογιστή του, δεν θα βρει τέλος άρθρων με εικόνες μεγαλοπρεπών κήπων με εντυπωσιακά φυτά τοπιάριου. Πολλά από αυτά έχουν καλλιεργηθεί αρκετό καιρό ώστε να έχουν αποκτήσει καθεστώς ιερού. Το μέγεθος και η κλίμακα πολλών από αυτά τα φυτά επιφανείας είναι συγκλονιστικά, μην πειράζετε τη δουλειά που απαιτείται για τη διατήρησή τους. Απολαμβάνω να τους βλέπω όσο το επόμενο άτομο. Αλλά τρέφω επίσης μεγάλο θαυμασμό για τους κηπουρούς που σε πιο προσωπική κλίμακα αναπτύσσονται σε φυτά που απαιτούν ουσιαστική και σταθερή δέσμευση στη συντήρηση. Τα μονόσφαιρα πυξάρι που απεικονίζονται παραπάνω ξεκίνησαν ως αρκετά μέτρια φυτά που καλλιεργήθηκαν σε μια φάρμα που ειδικεύεται στο πυξάρι στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Η μνήμη μου έχει διάμετρο κεφαλής ίσως 10 ή 12 ίντσες. Το πορτμπαγκάζ θα ήταν κοντά σε ένα τέταρτο με μισή ίντσα δαγκάνα. Όταν έφτασαν αυτά τα τοπιάρια, οι κορμοί τους στερεώθηκαν σε πασσάλους από μπαμπού σχεδόν ίδιους σε μέγεθος με τον κορμό, και τόσο ψηλοί όσο το στέλεχος και το κεφάλι. Αυτό είναι έξυπνο ποντάρισμα. Το κεφάλι ενός τοπιαριού είναι το πιο ευάλωτο στο να πιάσει τον άνεμο και να ξεκολλήσει. Τα νεαρά τοπιάρια είναι εύθραυστα. Εάν περιμένετε να τα μεγαλώσετε, προστατέψτε κάθε μέρος τους, από κάτω έως πάνω. Δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσο καιρό ξεχειμωνιάσαμε αυτά τα δέντρα για τον πελάτη μου, αλλά μπορεί να έχουν περάσει 8 χρόνια περίπου. Καλοκαίρισαν σε γλάστρες και ξεχειμώνιαζαν στον μη θερμαινόμενο χώρο του γκαράζ μας. Δεν ρισκάραμε με τον χειμωνιάτικο καιρό. Κάναμε το ετήσιο κλάδεμα; Όχι. Αναθέσαμε αυτή τη δουλειά σε έναν ειδικό.

Αυτές οι επιφάνειες από λεμόνι κυπαρίσσι- cupressus macrocarpa Goldcrest “Wilma” θα κορυφωθούν στα 3 πόδια περίπου. Σε εξωτερικούς χώρους, σε μια ζώνη 7 ή πιο ζεστή, το Goldcrest μπορεί να φτάσει τα 16′ περίπου. Η νάνος έκδοση Wilma κάνει καλά φυτά στο σπίτι, με την προϋπόθεση ότι έχουν μια πραγματικά ηλιόλουστη τοποθεσία με νότιο προσανατολισμό για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τους αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε το χειμώνα σε ένα σπίτι που διατηρείται στους 72 βαθμούς μπορεί να είναι δύσκολο. Όπως τα περισσότερα κυπαρίσσια, εκτιμούν το ομοιόμορφο υγρό έδαφος. Εάν αφήσετε τη ρίζα να στεγνώσει, έχετε χάσει το φυτό. Είναι το νεανικό φύλλωμα που έχει το καλύτερο πράσινο ασβέστη χρώμα, οπότε το τακτικό κούρεμα θα διατηρήσει αυτό το χρώμα. Εκτιμούν ένα καλοκαίρι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά προσπαθώ για ένα γεμάτο ηλιόλουστο πρωινό με λίγη προστασία από τον χειρότερο απογευματινό ήλιο. Λάβετε υπόψη ότι κάθε στέλεχος που κόβετε πιθανότατα θα γίνει καφέ στο κόψιμο. Αλλά μόλις αυτό το κλαδί αρχίσει να μεγαλώνει ξανά, αυτό το σημάδι κοπής θα εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο. Αυτή είναι μια γρήγορη ματιά στα θέματα φροντίδας με το κυπαρίσσι λεμονιού. Αν έχετε την ιδέα να τα μεγαλώσετε, αναζητήστε την κουλτούρα τους στο διαδίκτυο και διαβάστε.

Κανένα τοπιάρι στη ζώνη μας δεν είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί από μια μυρτιά. Το Myrtis communis compacta είναι ένας αειθαλής θάμνος που είναι ιδιαίτερα ευγενικός και ανεκτικός στο συχνό κλάδεμα. Αυτό στο οποίο δεν είναι ανεκτικοί είναι το ξηρό έδαφος. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζονται έντονο φως, ακόμη και υγρασία. Τα τοπάρια μυρτιάς της κλίμακας και του μεγέθους που απεικονίζονται παραπάνω απαιτούν έναν παθιασμένο και πιστό καλλιεργητή. Δεν έχω δει τοπιάρια μυρτιάς τέτοιου μεγέθους και κλίμακας πολύ συχνά, αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτοί οι πελάτες δεν τους έδωσαν μεγάλη προσοχή.

Ορισμένα δέντρα είναι αρκετά ανεκτικά στο στενό κλάδεμα. Ο καρπίνος που απεικονίζεται παραπάνω έχει κοπεί επιδέξια από έναν βιρτουόζο με ψαλίδι. Είμαι βέβαιος ότι υπήρχε ένας ανελκυστήρας. Ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στο κλάδεμα. Αυτό το κουρεμένο σχήμα είναι κοντά στο φυσικό σχήμα του δέντρου, που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει η υγεία του. Ένα δέντρο είναι ένα τεράστιο θέμα για ένα τοπιάριο, αλλά ο χρόνος μεταξύ των κλαδευμάτων μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος. Οι φλαμουριές είναι εξίσου φιλικές με αυτό το είδος κλαδέματος. Οι φλαμουριές σε κουτί στο δρόμο στο Detroit Garden Works κλαδεύονται κάθε δεύτερη χρονιά το πολύ.

Οι ορτανσίες Limelight δημιουργούν υπέροχα φυτά με μονή μπάλα. Το χαλαρά σφαιρικό κεφάλι σε πλήρες άνθος είναι αρκετά εντυπωσιακό. Καθώς οι ορτανσίες είναι από τη φύση τους πολύ χονδροειδείς φυτά, το σχήμα τους είναι μια μελέτη σε αντιφάσεις. Είναι άτυπα επίσημα. Ο καλλιεργητής μας κόβει τα πρότυπα ορτανσίας δύο φορές τη σεζόν. Μια φορά στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου και ξανά αργότερα τον Μάιο. Αυτό το πρόγραμμα βοηθά στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κλαδιών που βοηθά να κρατηθούν τα κεφάλια των λουλουδιών ψηλά. Ακόμα κι έτσι, συχνά δένουμε τα κλαδιά με ελαστικό δέσιμο, για να βεβαιωθούμε ότι το πλαίσιο είναι δυνατό. Ο πάσσαλος είναι τόσο ψηλός όσο η κορυφή του φυτού.

Το ιταλικό κυπαρίσσι δεν είναι ανθεκτικό στη ζώνη μας – πόσο λυπάμαι γι‘ αυτό. Αλλά εάν ένας πελάτης είναι πρόθυμος να τα διαχειμάσει σε ένα μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο, μπορεί να προσφέρει ένα δραματικό σημείο εστίασης σε ένα δοχείο για πολλά χρόνια. Αυτό το αειθαλές είναι από τη φύση του πολύ στενό και κωνικό, οπότε το κλάδεμα που απαιτείται για να τα κρατήσει σφιχτά είναι θέμα έμφασης και σαφέστερου προσδιορισμού αυτού που υπάρχει ήδη.

Αυτό το νεαρό τοπιάρι από πυξάρι είναι απολαυστικά υποβαθμισμένο για το υπό φύτευμά του. Το κεφάλι του πυξάρι δεν έχει κουρευτεί, αλλά έχει αφεθεί στις φυσικές του συσκευές. Δίνει σε ένα πολύ παραδοσιακό τοπίο μια πολύ πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Οι Yews κάνουν καλά υποκείμενα για τοπιάρισμα, αν και δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στην κλειστή διάτμηση. Αυτό το ταξί με διπλή μπάλα έζησε για 4 χρόνια σε αυτό το δοχείο, όλο το χρόνο, πριν υποκύψει σε έναν ιδιαίτερα κρύο χειμώνα. Μια λίγο πιο χαλαρή επεξεργασία παράγει ένα φυτό με καλύτερη εμφάνιση. Όπως σε πράσινο διαμπερές. Τα δραστικά κομμένα πουράκια είναι κοινά στο τοπίο, αλλά η ανάπτυξη μιας τοπιαρικής μορφής δεν είναι στόχος. Είναι μια προσπάθεια μια φορά το χρόνο να ασκείται έλεγχος σε ένα φυτό που μπορεί να έχει κακή τοποθεσία. Ακατάλληλα κουρεμένα πουράκια που έχουν λεπτό πράσινο δέρμα και γυμνά κλαδιά και κορμούς από κάτω δεν είναι καλή εμφάνιση. Συμβάλλει επίσης στην παρακμή και την κακή υγεία του φυτού. Οι άρκευθοι είναι αειθαλή με τραχιά επίστρωση, αλλά ανταποκρίνονται εκπληκτικά καλά στο κλάδεμα. Είναι επίσης ευχαριστημένοι με ένα μακροχρόνιο σπίτι σε ένα μεγάλο δοχείο. Είναι θάμνοι χαμηλής συντήρησης και δέντρα γενικά, επομένως αποφεύγουν την κουρά.

Το Westringia fructicosa, κοινώς γνωστό ως βικτωριανό δεντρολίβανο, είναι ένας νάνος θάμνος που ανταποκρίνεται καλά στην ανάπτυξη ως τοπιάριο. Σπάνια το βλέπω να προσφέρεται προς πώληση, κάτι που είναι ατυχές. Αυτό το συγκεκριμένο μονό μπαλάκι έφτιαξε ένα όμορφο δείγμα δοχείου.

Το μαγειρικό δεντρολίβανο, ή salvia rosemarinus, είναι ένα πολύ γνωστό θέμα για τοπιάρισμα. Τα αποκόμματα μυρίζουν υπέροχα και η χρήση του ως βότανο είναι θρυλική. Το συγκεκριμένο μη κουρεμένο τοπιάρι υποφυτεύεται με γρασίδι οπτικών ινών και φράουλες.

δείγμα μονής μπάλας δεντρολίβανου στο πρότυπο

coleus topiary

διπλή μπάλα ευγενία κάτω από φυτεμένη με μπιγκόνιες

διπλή μπάλα πυξάρι τοπιάρι κάτω από φυτεμένο με σγουρό μαϊντανό

ποικιλόχρωμος αλγερινός κισσός τοπιάρι

άκουρο διπλό δεντρολίβανο κάτω από φυτεμένο με μαρούλι και πανσέδες-ιδανικό για ανοιξιάτικη φύτευση δοχείου.

Schreibe einen Kommentar