Najbolji OKR-ovi: što su i zašto su najbolji?

0
Najbolji OKR-ovi: što su i zašto su najbolji?

Većina organizacija koristi okvir OKR za postavljanje i postizanje ciljeva. Okvir se pokazao učinkovitim u stvaranju mjerljivih ciljeva i usklađivanju s poslovnim ciljevima.

Osim toga, organizacije mogu pratiti postignuća ovih ciljeva u cijelosti jer su raščlanjeni na svakog člana i vremenski su raspoređeni. Međutim, najkritičniji dio je implementirati okvir kako biste ostvarili punu korist.

Ali što su OKR?

OKRs je skraćenica od Ciljevi i ključni rezultati, metodologija za određivanje učinkovitog načina postavljanja i postizanja ciljeva. U većini slučajeva okvir koriste tvrtka, timovi i pojedini zaposlenici.

Objektivni dio OKR-a definira što tvrtka ili pojedinac želi postići i treba biti ambiciozan, djelotvoran, vremenski ograničen i kvalitetan.

S druge strane, ključni rezultati predstavljaju strategiju koju ćete koristiti za mjerenje napretka cilja, a trebali bi biti ostvarivi i mjerljivi. U idealnom slučaju, ispod svakog cilja postoji tri do pet kritičnih rezultata.

Uspostavljanje učinkovitih OKR-ova

Kao što ćete vidjeti iz OKR primjeri u nastavku, pisanje učinkovitih OKR-a zahtijeva jednostavnu formulu s određenim objektivnim i mjerljivim rezultatima. Međutim, kada uspostavljate OKR-ove, morate uzeti u obzir sljedeće najbolje prakse.

 • Preporučljivo je uvijek postaviti vremenske okvire za svoje ciljeve kako biste identificirali napredak pojedinca i tima. Vremenski okvir treba biti realan i usklađen s općim ciljevima tvrtke.
 • Cilj koji ste postavili trebao bi biti ambiciozan i inspirativan kako bi vaši zaposlenici ostali motivirani i usredotočeni.
 • Svaki pojedinac ili odjel u vašoj tvrtki treba imati najmanje tri cilja za željene rezultate.
 • Ključni rezultati trebaju imati mjerljive rezultate. Rezultati vam pomažu odrediti učinak odjela i napredak prema njegovom cilju.
 • Osigurajte da imate oko tri kritična rezultata za svaki cilj.

Praktični OKR primjeri

The slijedeći OKR primjeri pomoći će vam razumjeti primjenu i implementaciju okvira.

Prvi primjer je okvir OKR koji najbolje odgovara HR odjelu.

Na primjer, odjel ljudskih resursa možda želi poboljšati zadovoljstvo zaposlenika na radnom mjestu. OKR bi trebao izgledati ovako:

Odjel htjeti; Osigurajte prijateljsko iskustvo zaposlenika za radnike u 2021.

Cilj će biti mjereno po;

 • Razgovarajte s najmanje deset zaposlenika svaki mjesec putem intervjua kako biste razumjeli njihove probleme i potrebe.
 • Povećajte mjesečni rezultat zaposlenika Net Promoter Score (NPS) s 40 na 75
 • Svaki mjesec provodite teambuilding igre

Drugi primjer uključuje cijelu tvrtku, a ove vrste OKR-a imaju širok raspon ciljevi na koje se menadžeri i zaposlenici obvezuju.

Ovi OKR-i također definiraju ključne prioritete tvrtke.

Na primjer, ako tvrtka želi poboljšati korisničko iskustvo za regionalne nagrade za gostoprimstvo, može izraditi OKR-ove koji izgledaju ovako.

Tvrtka htjeti: poboljšati korisničku uslugu do kraja trećeg tromjesečja 2021.

Ovo će biti mjereno po;

 • Riješite kritične probleme za manje od sat vremena.
 • Ubrzajte obradu podataka u hotelskoj aplikaciji za 40% u odnosu na prvo tromjesečje.
 • Ostvarite NPS od 50 ili više u drugom tromjesečju.

Korištenje OKR-ova kao što su oni navedeni u primjerima pomoći će vam da pravodobno i realistično postignete svoje ciljeve.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar