Kako odabrati ispravan izbor za UPSC ispit za državnu službu?

5
Kako odabrati ispravan izbor za UPSC ispit za državnu službu?

UPSC ispit za državnu službu je notorno nepredvidiv. Svake godine UPSC utvrđuje težinu rada i pondere dodijeljene svakom dijelu studijskog programa. Opći fokus istraživanja je širok i nudi se kandidatima. Jedina odluka koju UPSC ostavlja podnositeljima zahtjeva je predmet bilo kojeg po njihovom izboru, kao što je sociologija izborna za UPSC.

Ovaj izbor je kritičan i treba ga shvatiti ozbiljno. Mnogi podnositelji zahtjeva ne razmišljaju dovoljno kada biraju svoje mogućnosti. Ako je prošlo puno vremena, teško je promijeniti opcije.

Važnost izbornog predmeta:

Biti opcija može biti vaša najveća prednost ili vaša najznačajnija odgovornost.

Analiza izvrsnih rezultata na testovima iz prethodne godine otkriva da su četiri opće istraživačke teze u uskom rasponu. Rezultati iz eseja, izbornih disertacija i intervjua bitni su čimbenici koji određuju odabir i rangiranje na popisu pogodnosti.

Često se dva kandidata koji su radili isto na Općim studijima i Eseju suočavaju s različitom sudbinom zbog izbornosti. Jedan je imenovan na listi zasluga s ocjenom izbora preko 300 u disertaciji, a drugi je isključen iz natječaja zbog ocjene izbora 200-230. Ova golema praznina u Marku mogla bi promijeniti cjelokupnu sliku UPSC-ovog putovanja.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru izbornog predmeta:

Prednosti

Veliki interes za vaše izbore važan je za održavanje vašeg entuzijazma kroz više pokušaja. Ako vas tema zanima, možete potrošiti puno vremena na pripremu i razvijanje konceptualne jasnoće.

Trajanje plana studija

Duljina izbornog kurikuluma može biti odlučujući čimbenik ako imate manje vremena za pripremu. Opcije poput sociologije za UPSC a psihologija se može završiti za 3-4 mjeseca, ali druge opcije poput matematike traju puno dulje.

Vaše obrazovno iskustvo

Predmete koje ste studirali tijekom mature možete smatrati izbornim jer ste im već dosta izloženi. Međutim, ako niste zainteresirani ili sigurni u diplomski studij nakon nekoliko godina studija na sveučilištu, nemojte uzimati diplomski tečaj kao opciju.

Dostupnost resursa kao što su orijentacijski i obrazovni materijali

Ako nijedan od vaših predmeta nije predmet vaše mature, možda će vam trebati vodstvo. Smjernice profesionalnih učitelja ili kvalificiranih kandidata mogu vam pomoći da usmjerite svoje pripreme u pravom smjeru. Također, razmotrite dostupnost edukativnog materijala. Popularni izborni predmet bit će lako dostupan. Međutim, ne može biti lako pronaći netradicionalne dodatne sastojke, kao što je stočarstvo.

Prethodna izvedba teme

Ocijenite učinak učenika koji su dobili materijale u prethodnim pokušajima. Provjerite ukupan broj izbora u posljednjih nekoliko godina i kvalifikacije koje su stekli. U evaluaciji se ne gube slučajevi uspjeha ili neuspjeha.

Uobičajene pogreške koje treba izbjegavati:

 • Možete razgovarati s drugima, ali ne dopustite im da odaberu opciju koja vama odgovara. Važno je odlučiti nakon pažljivog razmatranja.
 • Pogrešno je odabrati opciju samo zato što je očekivana.
 • Nemojte biti pod utjecajem rezultata određene godine. Ocijenite uspješnost predmeta tijekom nekoliko godina.
 • Izbjegavajte odabir opcija samo na temelju savjeta vašeg prijatelja.

Izborna strategija odabira predmeta:

 • Ako ste navikli na njih, pri izboru uzmite u obzir svoj diplomski predmet.
 • Izostavite druge predmete koji zahtijevaju akademsko podučavanje. Na primjer, diplomanti humanističkih znanosti ne bi trebali razmatrati medicinsku znanost kao opciju.
 • Razmotrite neke predmete koji ne zahtijevaju akademsko podučavanje za pripremu i imaju kratak program učenja.
 • Razgovarajte s nekim od viših kandidata i mentora kako biste razjasnili pitanja o temi.
 • UPSC pregled nastavnog plana i programa i prošlogodišnji pregled izostavljenih članaka.
 • Pogledajte neke uvodne knjige kako biste saznali više o ovoj temi. Knjige NCERT standarda 11 i 12 obično su prikladne za to.
 • Pogledajte neka od predavanja na ovu temu na internetu kako biste dodatno procijenili svoje interese.
 • U svakoj fazi preskočite teme na koje je teško usredotočiti se i suzite svoje mogućnosti.

Važno je razmotriti nekoliko aspekata prije nego što dovršite svoj izbor. Molimo ocijenite najvišu ocjenu dobivenu opcijom, prosjek i najnižu ocjenu dobivenu prilikom.

Za sve kandidate jedan predmet nije opcija. Pronađite svoju profesiju. Točan odabir opcijskih vjerojatno je najkritičnija odluka na UPSC putovanju. Prava odluka omogućuje vam da dobijete dobar rezultat na ispitu.

Da zaključimo, ispit za državnu službu smatra se maticom svih ispita, pa ako smatrate da je teško razumjeti zamršenost ispita – preporuča se pridružiti se bilo kojem renomiranom IAS coaching. To će vam uštedjeti vrijeme i novac.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar