How to Grow Wasabi – A Garden Nerd’s Challenge

1
How to Grow Wasabi – A Garden Nerd’s Challenge

How To Grow Wasabi - φρέσκα φύλλα και μίσχοι wasabi, ιαπωνικό λαχανικό

Το Wasabi, και η ιδέα να το μεγαλώσω, φέρνει αναμνήσεις της γιαγιάς μου που έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Ήταν μια ισόβια κτηνοτρόφος στη Μοντάνα που έφυγε από τη ζωή το 1998 — ακριβώς την ίδια στιγμή που ανακάλυψα εκείνη την πικάντικη πράσινη πάστα που ονομαζόταν wasabi.

Η γιαγιά μου ήταν μια πρωτότυπη χομπίστα του χρένου. Έχω πολλές αναμνήσεις από κρυφακούς συνομιλίες όπου συζητούσε τα φυτά της και τις θλίψεις της. Ο στόχος ήταν πάντα η καλλιέργεια ολοένα και πιο ισχυρών ποικιλιών.

Ποτέ δεν πρόλαβα να της πω για τα θαύματα του wasabi. Πάντα αναρωτιόμουν αν το γνώριζε ήδη — και αν αυτό το δύσκολο στην καλλιέργεια φυτό ήταν, ίσως, η λευκή φάλαινα της κηπουρικής.

Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι δεν το δοκίμασε ποτέ. Η επιλογή των σούσι εστιατορίων στην Κεντρική Μοντάνα παραμένει αρκετά λεπτή και στην εποχή της ήταν ανύπαρκτα. Το ψεύτικο wasabi (συνήθως από χρένο σε σκόνη, μουστάρδα, άμυλο ταπιόκας και πράσινες χρωστικές τροφίμων) αποτελεί το 99 τοις εκατό της αγοράς στις ΗΠΑ. Φαίνεται απίθανο ότι ακόμη και το ψεύτικο θα είχε κοσμήσει τη δεκτική παλέτα της. Δεν πειράζει το πραγματικό (και σπάνιο) wasabi που φτάνει τα 200 $/λίβρα.

Σε αντίθεση με τα ψεύτικα πράγματα, το πραγματικό wasabi υποτίθεται ότι είναι πολύ ισχυρό, αλλά τελειώνει απαλά γλυκό, καθαρό και φυτικό. Δεν έχει το ίδιο παρατεταμένο «μετάκαυμα». Διακρίνεται για τις ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και γι‘ αυτό παραδοσιακά σερβίρεται με ωμό ψάρι. Λαχταρώ να το δοκιμάσω.

Η καλλιέργεια φυτών wasabi (Wasabi japonica) είναι μια πρόκληση που δεν επιχειρούν πολλοί κηπουροί στο σπίτι. Οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης —ακόμα και στο Διαδίκτυο— είναι ελάχιστες. Ειδικά αν θέλετε να επιχειρήσετε να αναπτυχθείτε έξω από αυτά τα λίγα κλίματα (το Βορειοδυτικό του Ειρηνικού και ορισμένες περιοχές των Απαλαχίων) που μοιάζουν με τον εγγενή βιότοπό τους στην Ιαπωνία.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας wasabi. Τα φυτά που καλλιεργούνται με μια ημιυδάτινη μέθοδο που μοιάζει με τα ντόπια δροσερά ορεινά ρεύματα της Ιαπωνίας αναφέρονται ως „sawa“. Το Field wasabi ή „oka“ αναφέρεται σε φυτά που καλλιεργούνται σε χωράφια. Αυτή η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί σε δοχεία για κηπουρούς που ζουν σε περιοχές (όπως η Νέα Αγγλία) όπου τα φυτά δεν θα επιβιώσουν το χειμώνα.

Οι εμπορικοί καλλιεργητές στην Ιαπωνία τείνουν να φυλάσσουν τις μεθόδους τους με έντονη μυστικότητα. Μερικοί, εκτός της Ιαπωνίας, χρεώνουν πολλά χρήματα για να μοιραστούν τις αναπτυσσόμενες συμβουλές τους ακόμη και με καθημερινούς λάτρεις. Στις ΗΠΑ, Frog Eyes Wasabi, στην ακτή του Όρεγκον, έχει αναπτύξει τις δικές της εμπορικές μεθόδους. Πωλούν επίσης φυτάρια σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Τα φυτά έρχονται με λίγη επιπλέον βοήθεια για εκείνα σε άλλες περιοχές.

Πριν από μερικά χρόνια είχα μια σύντομη συνομιλία με ένα μέλος του προσωπικού της Frog Eyes και επιβεβαίωσαν ότι είναι δυνατή η καλλιέργεια wasabi σε δοχεία στη Νέα Αγγλία. Με ενθαρρύνει η καθοδήγηση και οι πληροφορίες τους. Αυτό είναι σίγουρα ένα φυτό για όσους έχουν πειραματική στάση, που εκτιμούν το έπαθλο μιας σκληρής δουλειάς. Ένας καλλιεργητής για τον οποίο διάβασα παρομοίασε τη διαδικασία με την παρασκευή ενός πολύ περίπλοκου κέικ. Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο για να μάθεις και να εξασκηθείς, αλλά μόλις το καταλάβεις, δεν είναι τόσο δύσκολο. Έτσι, στη μνήμη της γιαγιάς μου, που ξέρω ότι θα έπαιρνε τεράστια χαρά απλώνοντας λίγο φρέσκο ​​wasabi σε μια μπριζόλα angus που έχει μεγαλώσει στη Μοντάνα, και για να πω ότι το κατάλαβα, το δοκιμάζω.

Καλλιέργεια Wasabi στη Νέα Αγγλία

Το Wasabi είναι ένα σταυρανθές λαχανικό στο Brassicaceae οικογένεια. Ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο, αλλά η πολύτιμη πάστα προέρχεται από το τρίψιμο του ριζώματος και την κατανάλωσή του μέσα στα πρώτα 15 λεπτά της επεξεργασίας – διαφορετικά αλλοιώνεται γρήγορα. Στο φυτό wasabi αρέσουν τα πολύ σκιερά και πολύ υγρά, αλλά καλά στραγγιζόμενα περιβάλλοντα και αναπτύσσεται φυσικά κατά μήκος δροσερών ανοιξιάτικων κλινών στη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και άλλα μέρη της Ασίας. Μετά από 18 μήνες έως 2 χρόνια ή περισσότερο (αυτός είναι ένας αργός καλλιεργητής που απαιτεί πολλή υπομονή), τα καλά αναπτυγμένα φυτά θα αναπτύξουν ένα συγκομιδήσιμο ρίζωμα, αλλά πριν από αυτό το διάστημα, μερικά από τα φύλλα μπορούν να συγκομιστούν και να καταναλωθούν.

Τα φυτά μου θα καλλιεργηθούν σε ένα δοχείο, έτσι ώστε όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στα τέλη του φθινοπώρου, να μπορώ να τα μεταφέρω σε εσωτερικό χώρο—πιθανότατα στο υπόγειο κοντά σε ένα παράθυρο που δεν δέχεται άμεσο ηλιακό φως—και όπου οι θερμοκρασίες είναι δροσερές και υγρές. Δεν θα ανεχθούν ούτε το άμεσο ηλιακό φως σε εξωτερικούς χώρους, οπότε θα τα δοκιμάσω στη σκιά των ροδόδεντρων μου στη βόρεια πλευρά του σπιτιού. Αυτά τα φυτά προτιμούν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 45-70 βαθμούς Φαρενάιτ, επομένως ένα πανί σκιάς μπορεί να γίνει απαραίτητο τις ζεστές μέρες. Η πρώτη μου επιλογή τοποθεσίας θα είναι να τα μεγαλώσω κάτω από τη βρύση που στάζει συνεχώς, όπου συνδέω τους σωλήνες κήπου μου. Το έδαφος εκεί στραγγίζει καλά και μπορώ εύκολα να διατηρήσω τα απαιτούμενα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το σχέδιό μου είναι να σκάψω τις γλάστρες στο έδαφος, αφήνοντας χώρο για να θαφτεί τελείως η γλάστρα. Συστάσεις που έχω βρει, συμβουλεύω μια γλάστρα 6 ιντσών να ξεκινήσει και μετά μεταφύτευση μετά από ένα χρόνο σε μια μεγαλύτερη γλάστρα 12 ιντσών. Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην θάβετε το στέμμα κατά τη φύτευση – βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον 1/2 ίντσα του στέμματος είναι πάνω από το έδαφος.

Μερικοί καλλιεργητές επιλέγουν υδροπονικές μεθόδους, αλλά εγώ πρόκειται να επιλέξω ένα άμεσο μέσο κομποστοποίησης με πολλά οργανικά υλικά και ένα παχύ στρώμα άμμου στο κάτω μέρος της γλάστρας για να βοηθήσει στην αποστράγγιση. Η βαριά επίστρωση θα βοηθήσει στη διατήρηση της απαιτούμενης υγρασίας και υγρασίας στο επίπεδο του εδάφους.

How to Grow Wasabi - wasabi ιαπωνική ρίζα χρένου, καρύκευμα για σούσι, σασίμι

Παράσιτα, Προβλήματα & Συντήρηση

Τα μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα είναι ένδειξη υπερβολικού ήλιου. Το επιπλέον νερό μπορεί να δροσίσει και να ενυδατώσει τα στρεσαρισμένα φυτά μέσω περιορισμένων περιόδων άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά εάν η κατάσταση επιμένει, τα φυτά θα πρέπει να μετακινηθούν σε βαθύτερη σκιά.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μπορεί να είναι πρόβλημα και θα πρέπει να ελέγχονται με κοινά αποδεκτό δόλωμα. Επίσης, προσέξτε τις αφίδες και τις κάμπιες. Διαλέξτε τα και χρησιμοποιήστε ένα οργανικό εντομοκτόνο σαπούνι για να απαλλαγείτε από αυτά ή δοκιμάστε επίσης βιολογικούς ελέγχους, όπως ωφέλιμα έντομα.

Είναι καλή πρακτική να εφαρμόζετε ένα καλό φυτικό λίπασμα δύο φορές το χρόνο.

Συμβουλή καλλιέργειας Wasabi:

Η προσθήκη στοιχειακού θείου που είναι επίσης γνωστό ως «άνθη θείου» ή θειικό αλουμίνιο στο έδαφος είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αύξηση της πικάντικης γεύσης του φυτού.

Συγκομιδή Wasabi

Συγκομιδή όταν το κεντρικό ρίζωμα (τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος) φτάσει τις 4-6 ίντσες και 0,5-1,0 ίντσα σε διάμετρο. Τραβήξτε όλο το φυτό προς τα πάνω και αφαιρέστε τα φυτάρια γύρω από το ρίζωμα. Αυτά τα φυτά πρέπει να πλυθούν, τα νεκρά ή τα φύλλα που πεθαίνουν μπορούν να αφαιρεθούν και να ξαναφυτευτούν για την επόμενη συγκομιδή. Κόψτε τις ρίζες από το ρίζωμα και αφαιρέστε και κρατήστε τους μίσχους και τα φύλλα (μπορούν να καταναλωθούν και αυτά).

Πώς να καλλιεργήσετε και να προετοιμάσετε φρέσκο ​​Wasabi - Προετοιμασία φρέσκου Wasabi

Χρησιμοποιήστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να ξυρίσετε το εξωτερικό στρώμα του ριζώματος και στη συνέχεια τρίψτε το κεντρικό τμήμα του ριζώματος. Χρειάζεται ένας πολύ λεπτός τρίφτης για την παρασκευή της τέλειας πάστας wasabi και παραδοσιακά οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν έναν τρίφτη SharkSkin ή Oroshigane. Τρίψτε το στέλεχος με κυκλικές κινήσεις στον τρίφτη για να δημιουργήσετε μια λεπτή, απαλή πάστα. Πλάθετε την πάστα σε μια χαλαρή μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2-3 λεπτά για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική έντονη θερμότητα και τη γλυκιά της γεύση.

Οι αχρησιμοποίητες μερίδες θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μη αλεσμένες. Όταν επιθυμείτε άλλη μερίδα, αφαιρέστε την οξειδωμένη στρώση που θα σχηματιστεί πάνω από την προηγουμένως τριμμένη περιοχή και σερβίρετε με σούσι, σασίμι ή μπριζόλα. Για αυξημένο όγκο, τα φύλλα και οι μίσχοι μπορούν επίσης να πολτοποιηθούν στο παρασκεύασμα. Το τριμμένο wasabi δεν θα διατηρήσει τη γεύση του για πολύ καιρό (χαλαίνει σημαντικά μέσα στα πρώτα 15 λεπτά) γι‘ αυτό προγραμματίστε να το σερβίρετε αμέσως. Η συγκομισμένη ρίζα wasabi που είναι ξερό θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Ενώ περιμένετε να αναπτυχθεί το ρίζωμα, μπορείτε να μαζέψετε μερικούς μίσχους (μίσχους φύλλων) και φύλλα και να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για να προσθέσετε μια ήπια φωτιά στο wasabi. Ωστόσο, μην παρακάνετε αυτή τη συγκομιδή, η υπερβολική ποσότητα θα οδηγήσει σε πιο αργή ανάπτυξη ριζώματος.

Πώς να μεγαλώσετε Wasabi - ανθισμένο φυτό wasabi και φύλλα

Μάθετε περισσότερα για το Growing Wasabi From Frog Eyes Farm.

Εικόνες:
Πνευματική ιδιοκτησία: cokemomo / 123RF Φωτογραφία Αρχείου

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση:

Πώς να καλλιεργήσετε wasabi - η πρόκληση ενός σπασίκλα στον κήπο
Καλλιέργεια Wasabi στη ΝΕΑ Αγγλία

Εγγραφείτε σήμερα στο δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο μου!

– Μάθετε το σύστημά μου 7 βημάτων για να σχεδιάσετε και να χτίσετε έναν εκπληκτικό κήπο οπουδήποτε στον κόσμο.

– Τα 5 λάθη που κάνουν ΟΛΟΙ όταν δημιουργούν έναν κήπο. (εξοικονομήστε χρόνο, χρήματα και πονοκεφάλους και έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα!)

– Πώς να συνεργαστείτε απευθείας μαζί μου (αλλά σε τιμή DIY!) για να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τον δικό σας υπέροχο κήπο.

εγγραφείτε στη ΔΩΡΕΑΝ πρόκληση 10 ημερών Σχεδιασμός Κήπου

Ο κήπος σας θα φαίνεται πολύ καλύτερος σε λιγότερο από 2 εβδομάδες – Υπόσχεση!

Εγγέγραψέ με

Schreibe einen Kommentar