6 razloga zašto izgraditi svoj financijski model u Excelu

0
6 razloga zašto izgraditi svoj financijski model u Excelu

Financijski model je alat koji se može ugraditi u Excel za predviđanje financijskog položaja tvrtke. Obično se temelji na uspješnosti tvrtke u prošlosti i predviđanjima za vremena koja dolaze. Zahtijeva pripremu osnovnog financijskog modela, koji je model s tri izvještaja koji se sastoji od računa dobiti i gubitka, bilance i izvještaja o novčanom toku. Iz modela s tri izjave možete napraviti više financijskih analiza kao što su analiza točke rentabilnosti, analiza osjetljivosti, analiza IRR-a (definicija), DCF vrednovanje i druge relevantne financijske analize. Financijski stručnjaci vjeruju da je njihovo poznavanje Excela ključno za njihov uspjeh, budući da je to još uvijek najčešće korišteni softver za proračunske tablice. Excel pruža rješenje za jednostavnu i sofisticiranu analizu podataka u različitim industrijama. Dakle, evo šest razloga zašto ugraditi svoj financijski model Excel.

1. Neka vaša proračunska tablica bude privatna – Proračunske tablice s Excelom mogu se pohraniti na vašem lokalnom računalu i ne pohranjuju se u oblaku. To čuva povjerljive i osjetljive podatke privatno i zaštićeno. Također možete bolje kontrolirati tko ima pristup datotekama.

2. Excel je široko korišten i prihvaćen – Excel danas ima milijune korisnika. Sa svojim jednostavnim funkcijama za korištenje, vrlo je prilagođen u korporativnom svijetu. Korisnici uključuju administrativne pomoćnike, voditelje prodaje, računovođe, poslovne analitičare, financijske analitičare, digitalne trgovce itd.

3. Pojednostavite financijsku analizu. Financije i računovodstvo naširoko koristi Excel zbog svoje jednostavnosti i ima mnoštvo financijskih funkcija, prema PCC.edu. Uvijek možete prikupiti i unijeti sve podatke, formulirati omjere gdje god dodaju vrijednost tako da možete generirati izvješća i sažetke nadzorne ploče.

4. Učinkovit uvoz i manipulacija podacima. Drugi financijski stručnjaci obično unose podatke ručno u svoje Excel proračunske tablice, nesvjesni logičkog uvoza informacija kako bi poboljšali svoju učinkovitost. Postupak uvoza uključuje izdvajanje podataka iz drugog izvora programa i njihovo popunjavanje u vašoj radnoj knjizi programa Excel. Ovi ekstrahirani podaci mogu biti spremljeni u vanjsku bazu podataka i dostupni putem podatkovne veze. Na taj način štedite vrijeme i izbjegavate povezane pogreške ručnih unosa u vašim financijskim modelima. Ovaj postupak možete ponavljati po potrebi.

5. Testirajte svoj financijski model. Bitno je testirati i provjeriti ima li pogrešaka po završetku prije nego što pustite svoj model u upotrebu. To možete učiniti unosom lažnih podataka koji će dati očekivani rezultat i provjeriti je li vaš model pouzdan. Možda se čini zamornim, ali morate još jednom provjeriti svoje unose i izračune kako biste bili sigurni da niste propustili nijednu tipografsku i druge pogreške.

6. Zaštitite integritet. Neke korisne značajke Excela pomoći će vam da pratite svoj model i spriječite druge da unose pogrešne podatke ili slučajno razbiju vaš financijski model. Da biste to osigurali, pokušajte razmotriti korištenje alata kao što su provjera valjanosti podataka i uvjetno formatiranje kako biste zaštitili integritet podataka unesenih u vaš model.

Izrada pouzdanog financijskog modela omogućit će vam da od brojeva izradite priču koja će transformirati financijske podatke vaše tvrtke u razumne rezultate. Ovi jednostavni najbolji primjeri iz prakse pomažu vam stvoriti točan financijski model bez pogrešaka. Možete pogledati razne predloške financijskih modela koje priprema eFinancialModels kako bi vam pomogli razviti financijski model za vaš projekt.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar