Πώς να σχεδιάσετε τον κήπο σας το 2022

1
Πώς να σχεδιάσετε τον κήπο σας το 2022

Οι σκέψεις μου στρέφονται σε όλους εσάς τους υπέροχους κηπουρούς στα βόρεια από εμάς που θα πρέπει να αρχίσετε να σχεδιάζετε τους ανοιξιάτικους κήπους σας τώρα. Όσοι από εσάς στη Ζώνη 9 και ακόμη και σε μέρη της Ζώνης 8, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Φλόριντα, της ακτής του Κόλπου, του νότιου Τέξας και της νότιας και παράκτιας Καλιφόρνια, μπορείτε όλοι να σχεδιάσετε να βάλετε τα σπορόφυτά σας τον Απρίλιο και σε ορισμένα μέρη (όπως η κεντρική Φλόριντα) ακόμη και πριν Απρίλιος. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα για να φυτέψετε τους σπόρους σας είναι ΤΩΡΑ. Λοιπόν, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη εβδομάδα περίπου θα πρέπει να φυτέψετε αυτούς τους σπόρους. Οι υπόλοιποι κηπουροί θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε και να παραγγείλετε τους σπόρους σας σύντομα.

Η εκκίνηση των σπόρων είναι εύκολη εάν έχετε τη σωστή ρύθμιση. Όταν σχεδιάσαμε τον υπερυψωμένο λαχανόκηπό μας, δημιουργήσαμε επίσης έναν σταθμό εκκίνησης σπόρων. Πήγαμε στο τοπικό κατάστημα υλικού και αγοράσαμε μια συρμάτινη σχάρα 3 ραφιών που έχει πλάτος περίπου 3 1/2′, ένα περίβλημα φωτός φθορισμού και έναν λαμπτήρα ανάπτυξης και λίγη αλυσίδα για να κρεμάσετε το φως από το επάνω ράφι. Κρεμάσαμε το φως και αφήσαμε αρκετή αλυσίδα ώστε να μπορώ να ανεβάζω ή να χαμηλώνω εύκολα το φως καθώς μεγάλωναν τα σπορόφυτα. Βάζουμε όλο το πράγμα έξω στην οθόνη στο lanai. Στη Φλόριντα, αυτό είναι αποδεκτό, αλλά εσείς οι βόρειοι πρέπει να εγκαταστήσετε το σταθμό σποράς σας όπου είναι αρκετά ζεστό. Οι σπόροι χρειάζονται ζεστασιά για να βλαστήσουν και τα σπορόφυτα δεν αντέχουν καθόλου το κρύο. Θα χρειαστείτε επίσης ένα χρονόμετρο για το φως, για να διασφαλίσετε ότι τα σπορόφυτα λαμβάνουν 14 ώρες φωτός καθημερινά. Ή, μπορείτε να αγοράσετε έναν έτοιμο σταθμό φωτός όπως αυτός ο επιτραπέζιος. Μπορείτε να κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο Gardener’s Supply.

Έχω δοκιμάσει πολλά διαφορετικά κιτ εκκίνησης σπόρων, μαζί με την κατασκευή των δικών μου μικρών γλάστρες από φλιτζάνια στυροχοειδών. Επειδή μου αρέσει να ξεκινώ περίπου 120 φυτά κάθε σεζόν, έχω λατρέψει τις γλάστρες 2″ σε αυτό το κιτ. Αυτό το σύστημα είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμο από χρόνο σε χρόνο. Είναι ένα πλήρες σύστημα με κάτω δίσκο, στρώμα που απομακρύνει το νερό και ένθετο θήκης κατσαρόλας με, φυσικά, όλες τις γλάστρες. Το μικρότερο μέγεθος λειτουργεί καλύτερα γιατί τρία από αυτά χωρούν κάτω από το φως μου και το καθένα χωράει 40 σπορόφυτα. (Μου αρέσει να φυτεύω πολλά επιπλέον φυτά από κάθε ποικιλία σε περίπτωση που χάσω μερικά.) Το μόνο που χρειάζεται να προσθέσετε σε αυτό το κιτ είναι μια σακούλα χώμα για γλάστρα. Το κιτ σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα για να μεταφέρει μικροσκοπικά σπορόφυτα σε? Δεν βλέπω το νόημα να τα ξεκινήσω σε ξεχωριστά δοχεία. Φυτεύω μία φορά στις γλάστρες και μετά μεταφυτεύω στον κήπο 8 εβδομάδες αργότερα.

Αφού γεμίσετε τη γλάστρα με χώμα, χρησιμοποιώντας μια άκρη μολυβιού, ανοίξτε μια μικρή τρύπα στο χώμα περίπου δύο φορές πιο βαθιά από το μέγεθος του σπόρου. Χρησιμοποιώντας την ίδια μύτη μολυβιού, μαζέψτε τους σπόρους και ρίξτε τους στο χώμα. Φυτεύω πάντα δύο σπόρους ανά τρύπα σε περίπτωση που ο ένας δεν φυτρώσει. Μόλις τα σπορόφυτα έχουν ύψος περίπου μια ίντσα, κόβω το μικρότερο στο επίπεδο του εδάφους με ένα ψαλίδι. Φυτέψτε τους σπόρους απευθείας σε αυτές τις μικρές γλάστρες, κολλήστε μια ετικέτα και βάλτε τους όλους στις θήκες τους κάτω από το φως ανάπτυξης. Ποτίζουμε καθημερινά και λιπαίνουμε με υγρό λίπασμα φύκια μία φορά την εβδομάδα.

Είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε το σχέδιο κήπου σας. Κάνω ξεχωριστό πλέγμα για κάθε κρεβάτι. Ξέρω τι θέλω να φυτέψω και πού θέλω να το φυτέψω πριν καν παραγγείλω τους σπόρους μου. Έτσι δεν παρασύρομαι και αγοράζω σπόρους που δεν θα έχω χώρο να φυτέψω. Όταν σχεδιάζετε, προσπαθήστε να κρατάτε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε διαφορετικό κρεβάτι από το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Κάνω ένα σταυροφόρο κρεβάτι κάθε χρόνο και το μετακινώ από κρεβάτι σε κρεβάτι, εναλλάσσοντας τις καλλιέργειες για να αποφύγω ασθένειες και άλλα προβλήματα που εμφανίζονται όταν οι καλλιέργειες δεν εναλλάσσονται.

Μου αρέσει να ξεκινώ τουλάχιστον 6 από κάθε ποικιλία ντομάτας, πιπεριάς και των περισσότερων άλλων λαχανικών. Είναι σημαντικό να επισημαίνετε τα φυτά σας όταν σπέρνετε τους σπόρους. Αυτοί οι μικροί πλαστικοί δείκτες φυτών λειτουργούν καλά. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα Sharpie ή άλλο αδιάβροχο στυλό για να τα τοποθετήσετε. Όσον αφορά τη φύτευση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ποικιλίες σας, καθώς οι Ρομά έχουν ύψος μόλις 4′, ενώ οι μοσχαρίσιες μπριζόλες μπορούν να φτάσουν τα 10′! Όταν είναι σπορόφυτα, είναι αδύνατο να ξεχωρίσετε την ποικιλία, οπότε αφιερώστε χρόνο για να σημειώσετε την ποικιλία σε όλες τις γλάστρες σας.

Κάντε το σχέδιό σας, αγοράστε τους σπόρους σας και τα κιτ εκκίνησης σπόρων και φυτέψτε αυτούς τους σπόρους.

Καλή κηπουρική!

Schreibe einen Kommentar