Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες από σπόρους σε υπερυψωμένο κρεβάτι το 2022

2
Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες από σπόρους σε υπερυψωμένο κρεβάτι το 2022

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο κύριος λόγος για τον κήπο μου είναι οι ντομάτες. Οι περισσότερες ντομάτες παντοπωλείων είναι ποικιλίες που έχουν εκτραφεί για εμφάνιση και ανθεκτικότητα στην αποστολή, αλλά συχνά είναι αλευρώδεις και άγευστες. Υπάρχει μια σχεδόν ατελείωτη ποικιλία ντομάτας διαθέσιμη στους καταλόγους σπόρων και στα κέντρα κήπου, με διαφορετικό χρώμα, μέγεθος και σκοπό. Υπάρχουν μοσχαρίσιες μπριζόλες, σταφύλι, κεράσι, Ρόμα, αχλάδι, ζέβρα ριγέ, κίτρινες, πορτοκαλί, μοβ και πράσινες ντομάτες. Είναι όλα καλά αν με ρωτήσεις.

Οι ντομάτες πρέπει να ξεκινούν από τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους κάτω από φως ανάπτυξης και δεν είναι έτοιμες να τις τοποθετήσουν στα κρεβάτια μέχρι να γίνουν 8 εβδομάδων. Θα κάνω μια ξεχωριστή ανάρτηση σχετικά με τους σπόρους ξεκινώντας σε επόμενη ανάρτηση. Βρήκα υπέροχα φυτά στα τοπικά οικιακά κέντρα κήπων και σε άλλα τοπικά φυτώρια.

Ένα πρόβλημα με αυτά τα φυτά, ωστόσο, είναι ότι συχνά είτε φέρουν λάθος σήμανση είτε διασταυρώνονται με επικονίαση των φυτών. Με άλλα λόγια, εξεπλάγην όταν η «μπριζόλα» που αγόρασα αποδείχτηκε ότι ήταν Early Girl, ή Celebrity ή άλλο είδος ντομάτας. Είναι όλοι καλοί. απλά όταν μεγαλώνεις τα φυτά σου από σπόρους, ξέρεις ακριβώς τι θα πάρεις.

Τα φυτά τομάτας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: καθορισμένος και ακαθόριστος. Τα καθορισμένα φυτά είναι μικρότερα από τα ακαθόριστα και παράγουν τους καρπούς τους ταυτόχρονα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Ρομά, οι θαμνώδεις ντομάτες και κάποιες άλλες. Τα ακαθόριστα φυτά μεγαλώνουν ψηλά, μερικά μέχρι και 9 πόδια! Παράγουν καρπούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως σε όλη την εποχή. Οι μπριζόλες είναι συνήθως ακαθόριστα φυτά. Αυτά καταλαμβάνουν το βόρειο άκρο των περισσότερων από τα κρεβάτια μου. Μου αρέσει να μεγαλώνουν τουλάχιστον 6 φυτά ντομάτας και μου αρέσει να κλιμακώνω την καλλιέργεια, γι‘ αυτό φυτεύω ντομάτες Sweet Baby Girl που ωριμάζουν πρώτα, μετά θα έχω επίσης Early Girl ή 4 Ιουλίου, ντομάτες 4 ιντσών που θα ωριμάσουν Περιμένω να ωριμάσουν οι μοσχαρίσιες μπριζόλες.

Είναι σημαντικό να εγκλωβίσετε τα φυτά. Ξέρω ότι κάποιοι τα ποντάρουν, αλλά οι μπριζόλες μεγαλώνουν τόσο ψηλά που δύο κλουβιά είναι πολύ πιο εύκολα. Καθώς μεγαλώνει η ντομάτα, απλώς βάζω τα κλαδιά στα κλουβιά. Στερεώνω τα κλουβιά στο καφασωτό για να μην τα παρασύρει ο αέρας.

Έβαλα τα δύο μεγάλα φυτά μοσχαρίσιας μπριζόλας στο βόρειο άκρο του κρεβατιού και έβαλα μικρότερες, καθοριστικές ντομάτες στο νότιο άκρο, ώστε να μην σκιάζουν τις μπριζόλες. Βάζω μυρωδικά όπως μαϊντανό μπροστά, βασιλικό στη μέση, θυμάρι και άνηθο στο πίσω μέρος και κρεμμύδια και κατιφέδες γύρω από το υπόλοιπο κρεβάτι. Όλοι αυτοί είναι υπέροχοι σύντροφοι για τις ντομάτες.

Στις ντομάτες αρέσει να φυτεύονται βαθιά

Για το λόγο αυτό, τα φυτεύω ξαπλωμένα (τις ντομάτες, όχι εγώ!) Απλώς καθορίστε πού θέλετε το φυτό σας και σκάψτε μια τάφρο όσο πιο βαθιά μπορείτε στο μήκος του φυτού. Απογυμνώστε τα κάτω κλαδιά του φυτού σας, αφήνοντας 3 ή 4 κλαδιά στην κορυφή. Απλώστε προσεκτικά το φυτό στην τάφρο (τα αμπέλια της ντομάτας θα σπάσουν εύκολα), ποτίστε το καλά και καλύψτε το με χώμα, αφήνοντας την κορυφή του φυτού να σκάσει έξω. Τοποθετήστε ένα ραβδί ή μαρκαδόρο στο σημείο που βάλατε τη ρίζα του φυτού για να μην σκάψετε κατά λάθος εκεί. Όπου ξεγύμνωσες τα κλαδιά, θα φυτρώσουν οι ρίζες. Αυτό θα δώσει στα φυτά σας μια εξαιρετική βάση.

Ξέρω ότι εσείς οι οργανικοί σνομπ εκεί έξω θα το μισείτε, αλλά γονιμοποιώ με το Miracle Gro for Tomatoes. Το ανακατεύω στον ψεκαστήρα με ένα βιολογικό λίπασμα φύκια που λέγεται Sea Magic, και αν ψεκάζω τα φυτά μια φορά την εβδομάδα, παίρνω έναν τόνο καρπού. Και τα δύο λειτουργούν καλά ως διαφυλλική τροφή (που σημαίνει ότι τα φύλλα απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά) καθώς και ως αλεσμένη τροφή.

Είναι σημαντικό να υποστηρίξετε τα φυτά μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ο καρπός. Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι θα κόψω τα κλαδιά που δεν έχουν άνθη ή καρπούς πάνω τους, θα αφαιρέσω τα κάτω κλαδιά και θα προσπαθήσω να ενθαρρύνω ένα ή δύο κύρια κλήματα να αναπτυχθούν. Αυτό συγκεντρώνει την ενέργεια του φυτού στην ανάπτυξη του καρπού.

Συνήθως μαζεύω τις ντομάτες όταν αρχίζουν να κοκκινίζουν. Αν δεν το κάνω, μερικές φορές τα σφάλματα αρχίζουν να τα μυρίζουν. Οι πράσινες ντομάτες είναι επίσης νόστιμες ελαφρώς παναρισμένες και τηγανισμένες σε λίγο βούτυρο.

Και ένας βασικός κανόνας: ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΨΥΓΕΙΟ! Αυτό καταστρέφει τη γεύση και την υφή. Υπάρχει ένα ένζυμο που διασπάται κάτω από 40 βαθμούς και θα χάσετε αυτή την υπέροχη γεύση. Θα κάνουν μια χαρά σε ένα καλάθι ή ένα μεγάλο μπολ στον πάγκο.

Schreibe einen Kommentar