Μαθαίνοντας την τέχνη της οικιακής κηπουρικής το 2022

1
Μαθαίνοντας την τέχνη της οικιακής κηπουρικής το 2022

Το να έχετε πράσινο αντίχειρα δεν σημαίνει ότι η οικιακή κηπουρική πρέπει να περιορίζεται σε λίγους εκλεκτούς. Οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει την τέχνη της οικιακής κηπουρικής ακολουθώντας μερικές βασικές οδηγίες, έχοντας το δικαίωμα

Κηπουρική στο σπίτι

υλικά εκκίνησης και αφιερώνοντας χρόνο για την καλλιέργεια φυτών. Ενώ η κηπουρική έρχεται φυσικά σε μερικούς ανθρώπους, όπως ένας μουσικός μπορεί να κάνει ένα πιάνο να τραγουδήσει ή ένας καλλιτέχνης μπορεί να γεμίσει έναν πίνακα με συναισθήματα, το να μεγαλώνεις έναν γερό κήπο είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και να τελειοποιηθεί.

Η προετοιμασία οποιασδήποτε προσπάθειας είναι τόσο σημαντική όσο και η ίδια η πράξη και η κηπουρική στο σπίτι δεν διαφέρει. Εάν έχετε χώρο, ένα έμπλαστρο 10′x10′ θα παράγει περισσότερα λαχανικά από όσα μπορείτε να αντέξετε. Οι μεγαλύτεροι κήποι μπορούν γρήγορα να ξεπεράσουν τα ζιζάνια, τα έντομα και να γίνουν συντριπτικοί με όλη τη δουλειά που απαιτείται. Κρατήστε το χώρο μικρό και γνωρίστε τα φυτά σας.

Η σημασία του εδάφους

Τα φυτά χρειάζονται έξι έως οκτώ ώρες πλήρους ηλιακής ακτινοβολίας την ημέρα για να λάβουν διατροφή. Χρειάζονται επίσης πολύ νερό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν έχετε μια χαμηλή περιοχή στην αυλή σας που φαίνεται να γεμίζει πάντα με νερό, αυτό δεν θα ήταν καλό μέρος για έναν κήπο στο σπίτι. Οι ρίζες μπορούν να σαπίσουν όταν βρέχονται και να εμποδίσουν την ανάπτυξη. Εάν έχετε μια σκιερή αυλή που δεν μπορεί να προσφέρει την ποσότητα του ήλιου που χρειάζεται, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι αναπτύσσονται καλά χωρίς τόσο πολύ ήλιο.

Η δοκιμή του εδάφους σας μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για τον τύπο βάσης με τον οποίο πρέπει να εργαστείτε. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη περιοχή και σημειώστε ένα τετράγωνο 2′ x 2′. Διαποτίστε αυτήν την περιοχή με νερό και αφήστε την να ξεκουραστεί για 24 ώρες. Στη συνέχεια, σκάψτε ένα καλό δείγμα από τη βρωμιά και σχηματίστε μια μπάλα με τα χέρια σας. Το χώμα δεν πρέπει να είναι υγρό ή ξηρό και εύθρυπτο. Εάν βρείτε κάποια από αυτές τις συνθήκες, το έδαφος χρειάζεται δουλειά.

Το κομπόστ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προετοιμάσετε ανεπαρκές έδαφος για την οικιακή κηπουρική. Εκτός από την προσθήκη θρεπτικών συστατικών, το κομπόστ προσθέτει γονιμότητα στο έδαφος για ισχυρότερη δραστηριότητα. Εάν θέλετε να μάθετε την πραγματική ισορροπία του εδάφους σας, αγοράστε ένα κιτ δοκιμής στο σπίτι που θα παρουσιάζει μετρήσεις για την ισορροπία του pH του εδάφους σας. Μόλις μάθετε τη φύση και την ποιότητα του εδάφους σας, μπορεί να εξισορροπηθεί με ποτάσα, στάχτη ή ροκανίδια, ανάλογα με την οξύτητα.

Εναλλακτικές λύσεις κηπουρικής

Μια άλλη ιδέα για να ξεκινήσετε με καλό χώμα είναι ένα υπερυψωμένο κρεβάτι. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια έχουν κερδίσει την προσοχή για τους κηπουρούς για πρώτη φορά επειδή το έδαφος είναι σε τέλεια φόρμα για κηπουρική. Σωστή αποστράγγιση, χωρίς συσσωρευμένη βρωμιά για επεξεργασία, το έδαφος θερμαίνεται πιο γρήγορα την άνοιξη και τα φυτά είναι πιο εύκολο να τα φροντίσετε. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια προσθέτουν επίσης στη γοητεία ενός κήπου με καθορισμένες ξύλινες γραμμές που κρατούν τον κήπο σας σε ένα προσαρμοσμένο στυλ. Υπάρχουν πλέον κιτ που μπορούν να συναρμολογηθούν εύκολα, επομένως η κατασκευή του δικού σας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι.

Οι κήποι με γλάστρες γίνονται δημοφιλείς όταν η πολυτέλεια μιας μεγάλης αυλής δεν είναι διαθέσιμη και μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με ένα οικόπεδο. Οι κάδοι 5 γαλονιών είναι ο τέλειος τρόπος για να μεγαλώσετε ντομάτες, μαρούλια, πιπεριές και άλλα ανθεκτικά φυτά. Παρέχουν βάθος και μπορούν να τοποθετηθούν κλουβιά γύρω από την κορυφή, ώστε τα αμπέλια να έχουν κάπου να ταξιδέψουν. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκτήσετε την αίσθηση ορισμένων τύπων λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα αίθριο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Τι να φυτέψω;

Η κηπουρική του πρώτου έτους πρέπει να ξεκινά με λαχανικά που είναι κατάλληλα για την περιοχή σας της χώρας. Η πιο δημοφιλής ποικιλία λαχανικών είναι τα φασόλια, τα σπαράγγια, τα μπιζέλια, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα παντζάρια, το μαρούλι, τα ραπανάκια, τα καρότα, οι κολοκύθες, οι ντομάτες και το καλαμπόκι. Αυτά τα φυτά έχουν πολύ καλή απόδοση σε ηλιόλουστες περιοχές με γόνιμο έδαφος. Άλλοι τύποι εξειδικευμένων λαχανικών μπορούν να φυτευτούν καθώς εξοικειωθείτε περισσότερο με το τι αναπτύσσεται καλύτερα στην περιοχή σας.

Θέτοντας τη βάση

Η τοποθέτηση του κήπου σας ξεκινά με την κατεύθυνση των σειρών. Το τρέξιμο σε σειρές βόρεια και νότια παρέχει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και παρέχει καλή έκθεση στον ήλιο. Όταν οι σειρές φυτεύονται ανατολικά και δυτικά, η σκιά της ανατολής και της πτώσης του ήλιου τείνουν να σκιάζουν τη μια σειρά μετά την άλλη, δημιουργώντας μια αίσθηση ντόμινο σκιάς. Τα ψηλότερα φυτά πρέπει να τοποθετούνται στο βόρειο άκρο, ώστε να μην υπάρχει ποτέ σκιά πάνω από τα χαμηλότερα αναπτυσσόμενα λαχανικά. Τοποθετήστε φυτά μεσαίου μεγέθους στη μέση και τις ποικιλίες ρίζας στο νότιο άκρο.

Γιατί η απόσταση είναι σημαντική

Οι σπόροι είναι μικροσκοπικοί και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορούν να ξεσπάσουν σε ανάπτυξη και να επεκταθούν, αλλά το κάνουν. Η προσεκτική τοποθέτηση κάθε σπόρου μπορεί να σας σώσει από το να χρειαστεί να αραιώσετε τα φυτά που έχουν αναπτυχθεί πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Κάθε ποικιλία κηπουρικής έχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, βάθος και απόσταση που πρέπει να τηρούνται. Για παράδειγμα, οι σπόροι κουνουπιδιού πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 18″ έως 24″ ενώ τα ραπανάκια και τα μπιζέλια χρειάζονται μόνο 2″. Θα δείτε γιατί η ευθυγράμμιση και η απόσταση είναι τόσο σημαντική καθώς τα λαχανικά σας αυξάνονται και απαιτούν χώρο.

Αρπακτικά

Ένα από τα χειρότερα αξιοθέατα που μπορεί να έχει ένας κηπουρός που έχει επενδύσει πρόσφατα είναι να ανακαλύψει ότι ένας κήπος λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα αρπακτικά όπως τα κουνέλια, τα ελάφια και τα ρακούν λατρεύουν τα φρέσκα λαχανικά. Μάθετε τι είδους αρπακτικά κρύβονται στη γειτονιά σας και να είστε έτοιμοι πριν να είναι πολύ αργά. Στα κουνέλια δεν αρέσουν οι γάτες, επομένως το ράντισμα χρησιμοποιημένου απορριμμάτων γατούλας γύρω από τις άκρες του κήπου είναι χρήσιμο για να κρατήσετε τα κουνέλια έξω χωρίς να τα βλάψετε. Τα ελάφια είναι ένα όμορφο είδος, αλλά αφήστε τα να σκίσουν τα κοτσάνια του καλαμποκιού σας στη μέση και ξαφνικά δεν φαίνονται τόσο γλυκά. Υπάρχουν αποτρεπτικά ελάφια που μπορούν να αγοραστούν, επομένως δεν είναι απαραίτητος ο φράχτης.

Η κηπουρική στο σπίτι μπορεί να προσφέρει πολλά φρέσκα τρόφιμα, ένα αίσθημα ηρεμίας και να διδάξει κάποιον να είναι υπομονετικός στη δημιουργία και τη διαμόρφωση της φυσικής ομορφιάς. Σχεδιάζοντας για την επερχόμενη άνοιξη, προετοιμάζοντας το έδαφος και επιλέγοντας τα σωστά είδη λαχανικών για την περιοχή σας, η πρώτη σας προσπάθεια στην κηπουρική μπορεί να έχει απόλυτη επιτυχία. Θα βρείτε ώρες να πετούν όταν αρχίσετε να περιποιείτε τα ζιζάνια, να ποτίζετε και να απολαμβάνετε την καλλιτεχνική σειρά που έχετε βοηθήσει τη φύση να δημιουργήσει.

Schreibe einen Kommentar