Καλλιεργώντας το Calamondin Orange Tree σας το 2022

1
Καλλιεργώντας το Calamondin Orange Tree σας το 2022

Η πορτοκαλιά Calamondin, συχνά γνωστή ως μινιατούρα πορτοκαλιάς, είναι μια διασταύρωση μεταξύ κουμ κουάτ και μανταρινιάς. Βγάζει άνθη με γλυκιά μυρωδιά και καρπό παρόμοιο με το μανταρίνι. Είναι ένα ανθεκτικό δέντρο εσπεριδοειδών που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ θεωρεί κατάλληλο για περιοχές ανθεκτικότητας 9 και θερμότερες. Επομένως, εάν δεν ζείτε σε περιοχή εσπεριδοειδών, είναι καλύτερα να φυτέψετε αυτήν την πορτοκαλιά μέσα στο σπίτι σας.

Τα πορτοκάλια Calamondin είναι πυκνά, μικρά δέντρα που μπορούν να φτάσουν έως και δέκα πόδια. Ο καρπός του είναι μικρότερος από τον κανονικό λάιμ. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι ή κουρευτική μηχανή για να βγάλετε τα φρούτα από το δέντρο. Αποφύγετε να τα τραβάτε καθώς μπορεί να προάγει την αλλοίωση.

Calamondin Orange Tree Care

Για να διατηρήσετε μια υγιή, φρέσκια όψη και καρποφόρα πορτοκαλιά Calamondin, είναι σημαντικό να θυμάστε τις βασικές οδηγίες συντήρησης. Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες ιδέες φροντίδας πορτοκαλιού για να εξασφαλίσετε την ανάπτυξη του δέντρου σας:

  1. Φυτέψτε το εσπεριδοειδή σε μια μεγάλη γλάστρα με ίσες ποσότητες οργανικού κομπόστ, βερμικουλίτη και χώμα γλάστρας. Αφήστε την πορτοκαλιά να επεκταθεί και δημιουργήστε ένα καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα.
  2. Δώστε επαρκείς ποσότητες νερού στην πορτοκαλιά Calamondin σας. Είναι σημαντικό να διατηρείται το έδαφος υγρό, αλλά όχι υγρό. Αφήστε το ανώτερο στρώμα του εδάφους να στεγνώσει πριν ποτίσετε ξανά το φυτό. Αυτή η πορτοκαλιά επωφελείται από τον τακτικό ψεκασμό με χλιαρό νερό της βροχής και θα τη βοηθήσει να διατηρηθεί υγιής και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης μαύρης μούχλας και κόκκινων ακάρεων αράχνης.
  3. Τοποθετήστε το φυτό σε μια θέση όπου μπορεί να δέχεται απευθείας ηλιακό φως για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση. Τοποθετήστε το έξω για μερικές ώρες την άνοιξη. Πάρτε το δέντρο μέσα στο σπίτι μόλις πέσει η θερμοκρασία.
  4. Χρησιμοποιήστε μια φόρμουλα εσπεριδοειδών βραδείας αποδέσμευσης για να γονιμοποιήσετε τη μικρή σας πορτοκαλιά κατά τις περιόδους ανάπτυξης. Μπορείτε να μειώσετε τη δύναμη του λιπάσματός σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  5. Ελέγξτε το φυτό σας για προσβολές από έντομα και ασθένειες πριν το φέρετε μέσα για τη χειμερινή περίοδο. Αντιμετωπίστε αυτά τα προβλήματα αμέσως για να αποφύγετε μακροχρόνιες βλάβες.
  6. Κλαδέψτε τα εσπεριδοειδή σας για να απαλλαγείτε από άρρωστα ή νεκρά κλαδιά. Κόψτε τα σπιρούνια ή τα βλαστάρια νερού που αναδύονται από τις ρίζες ή το στέλεχος. Χρησιμοποιήστε φυτικό ψαλίδι ή κουρευτική μηχανή για να αποφύγετε την πρόκληση ζημιάς στον κορμό.
  7. Διατηρήστε τα φύλλα του δέντρου σας απαλλαγμένα από βρωμιά για να αποτρέψετε μολύνσεις από λέπια και ακάρεα.

Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε μια πορτοκαλιά Calamondin;

Τα περισσότερα εσπεριδοειδή μπορούν να ανθίσουν σε εσωτερικούς χώρους όταν τους παρέχονται οι ιδανικές συνθήκες. Επιλέξτε τα δοχεία σωστού μεγέθους για να εξασφαλίσετε τη συνολική ανάπτυξη και ανάπτυξη των ριζών της νάνος πορτοκαλιάς σας.

Μεταφορά σε μεγαλύτερο δοχείο

Τα εσπεριδοειδή συνήθως αναπτύσσονται με λογικό ρυθμό. Ωστόσο, η ανάπτυξη στην κορυφή ενός φυτού εσπεριδοειδών απλώς δείχνει ότι οι ρίζες επεκτείνονται επίσης. Μεταφέρετε το δέντρο σας σε ένα μεγαλύτερο δοχείο κάθε 2 ή 3 χρόνια για να εξασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη των ριζών. Σε περίπτωση που οι ρίζες της πορτοκαλιάς σας σταματήσουν να αναπτύσσονται, μετακινήστε το σε νέο δοχείο και χρησιμοποιήστε λίπασμα εσπεριδοειδών υψηλής ποιότητας. Ποτίστε το χώμα, αλλά μην το διατηρείτε υγρό. Οι ρίζες θα αρχίσουν να μεγαλώνουν σύντομα.

Η ενέργεια του φυτού εσπεριδοειδών μπορεί αρχικά να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων ριζών, επομένως μπορεί να μην παρατηρήσετε αρκετή ανάπτυξη στην κορυφή του δέντρου σας.

Αποφύγετε τα στρεσαρισμένα δέντρα

Δεδομένου ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικές πιέσεις, μπορείτε να επιλέξετε να τα μεταφυτέψετε όποτε θέλετε. Ωστόσο, εάν μεταφέρετε το φυτό σας μέσα για το χειμώνα ή έξω για το καλοκαίρι, τότε είναι καλύτερα να αποφύγετε τη μεταφύτευση όσο αυτό προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Περιμένετε μία ή δύο εβδομάδες μετά τη μετεγκατάσταση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο πριν από τη μεταφύτευση.

Επιπλέον, μην κάνετε μεταμόσχευση αμέσως μετά από μυκητιασικές ασθένειες ή προβλήματα παρασίτων. Φροντίστε να μεταμοσχεύσετε φρέσκα, υγιή και άτονα δέντρα Calamondin Orange.

Δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες εδάφους για το Calamondin Orange Tree σας

Μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε μικροσκοπικά εσπεριδοειδή σε ξύλινα, τερακότα ή πλαστικά δοχεία. Το μόνο που πρέπει να αναζητήσετε είναι η τέλεια αποχέτευση. Μπορείτε να διαλέξετε ένα δοχείο με πολλές οπές αποστράγγισης μικρού μεγέθους, έτσι ώστε το χώμα να μην κινείται μέσα από αυτές.

Σκέφτεστε να στήσετε το δέντρο εσπεριδοειδών σας στην ύπαιθρο το καλοκαίρι; Ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες φροντίδας της πορτοκαλιάς και χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μέσο φύτευσης.

Η πορτοκαλιά Calamondin είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον κήπο του σπιτιού σας που μπορεί να γεμίσει τον αέρα με το γλυκό, πικάντικο άρωμα των πορτοκαλιών.

Λήξη

Τα εσπεριδοειδή θα κρέμονται στα δέντρα για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ωρίμανση προτού τα φρούτα αλλοιωθούν λόγω γήρανσης. Αυτό επιτρέπει στον κηπουρό του σπιτιού να μαζεύει φρέσκα φρούτα από τα εσπεριδοειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν έχουν πολλές ποικιλίες που ωριμάζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Μια σειρά ποικιλιών μπορεί να σημαίνει πορτοκάλια Navel, Imperial μανταρίνια και γκρέιπφρουτ ωριμάζουν το φθινόπωρο/φθινόπωρο, μανταρίνια Emperor ακολουθούμενα από μανταρίνια Darcy το χειμώνα, Ellendale tangors στα τέλη του χειμώνα, πορτοκάλια Lanes Late Navel το χειμώνα-άνοιξη και πορτοκάλια Valencia από την άνοιξη έως το φθινόπωρο /φθινόπωρο. Τα λάιμ ωριμάζουν όλο το καλοκαίρι και τα λεμόνια είναι διαθέσιμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η ωριμότητα των καρπών ποικίλλει σε διαφορετικά κλίματα και εξαρτάται επίσης από το υποκείμενο που χρησιμοποιείται.

Οι περισσότερες φλούδες εσπεριδοειδών ξεκινούν ως πολύ σκούρο πράσινο χρώμα και καθώς ωριμάζουν, γίνονται από πράσινο σε πορτοκαλί ή κίτρινο ανάλογα με την ποικιλία. Μπορεί να περάσουν ακόμη μήνες πριν το φρούτο φτάσει στη βέλτιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τη χαρακτηριστική γεύση, καθώς τα σάκχαρα αυξάνονται και η οξύτητα μειώνεται. Αν κάποιος μαζέψει ένα φρούτο από το δέντρο και σας έχει ωραία γεύση, τότε συνήθως ο καρπός θα είναι αρκετά ώριμος για να συγκομιστεί.

Συγκομιδή

Τα περισσότερα εσπεριδοειδή μπορούν να συγκομιστούν με το στρίψιμο και το τράβηγμα του καρπού από το δέντρο. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται με τα μανταρίνια καθώς η φλούδα γύρω από το άκρο του στελέχους θα απομακρυνθεί από τα φρούτα. Ο καρπός στη συνέχεια θα είναι ανοιχτός για μόλυνση και θα αλλοιωθεί γρήγορα. Για να αποφύγετε τη ζημιά, κόψτε τα φρούτα, κόβοντας το στέλεχος ακριβώς πάνω από το κουμπί. Τα λεμόνια προς αποθήκευση πρέπει επίσης να κόβονται με τον ίδιο τρόπο.

Τα εσπεριδοειδή που πρόκειται να αποθηκευτούν, δεν πρέπει να συλλέγονται όταν είναι βρεγμένα με βροχή ή δροσιά, καθώς αυτό κάνει τα κύτταρα του φρούτου να διογκώνονται και τα φρούτα να μελανιάζουν ή να καταστρέφονται εύκολα από το τρίψιμο. Εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία, τότε τα φρούτα δεν θα διατηρηθούν καλά. Να προσέχετε πάντα να χειρίζεστε τα φρούτα με ήπιο τρόπο κατά τη συγκομιδή.

Schreibe einen Kommentar