Καλλιεργήστε ροδακινιές και νεκταρίνια

0
Καλλιεργήστε ροδακινιές και νεκταρίνια

Τα δέντρα που εκπαιδεύονται με ανεμιστήρες ή τα δέντρα είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν από ένα δέντρο που στέκεται ελεύθερα. Εάν φυτευτεί δίπλα σε ένα κτίριο ή τοίχο, δημιουργήστε ένα πλαίσιο στήριξης για κλάδεμα και εκπαίδευση. Μια ανοιχτή κεντρική φόρμα (όπου αφαιρείται ο κεντρικός οδηγός) με κοντό κορμό και μια σειρά από κλαδιά σε σχήμα αγγείου είναι η καλύτερη για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια – μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είναι καλύτερο να διατηρήσετε το ύψος του δέντρου σε όχι περισσότερο από 4,5 μέτρα (15 πόδια). Οι ροδακινιές και τα νεκταρίνια μεγαλώνουν περίπου 30-45 cm (12-18 ίντσες) το χρόνο.

Παρόλο που υπάρχουν εντυπωσιακά παραδείγματα επαγγελματικά εκπαιδευμένων δέντρων με οπαδούς ή εσπαλιέρες, το δέντρο σας στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι ένα επίδειξη. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε το δέντρο να αναπτύσσεται επίπεδη στον προστατευμένο τοίχο για να δημιουργηθεί ένα χαμηλό, ευάερο δέντρο με μερικά κύρια κλαδιά «ικριωμάτων» από τα οποία θα αναπτυχθούν καρποφόρα στελέχη.

Το ετήσιο κλάδεμα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή όλων των καρπών. Το χειμερινό κλάδεμα αποθαρρύνεται καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών. Την άνοιξη, είναι καλύτερο να κλαδέψετε μετά τον τελευταίο παγετό, πριν σπάσουν τα μπουμπούκια. Σε πιο ήπιες περιοχές, είναι δυνατό να κλαδευτεί μέχρι τα τέλη του χειμώνα. Να κλαδεύετε πάντα όταν ο καιρός προβλέπεται ξηρός. Την άνοιξη, ελέγξτε και αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα από τον χειμώνα κλαδιά.

Λάβετε υπόψη ότι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια φέρονται σε μίσχους της ανάπτυξης του προηγούμενου έτους (δηλαδή σε ξύλο ηλικίας ενός έτους). Αφαιρέστε περίπου το μισό από το παλιότερο ξύλο που έχει καρποφορήσει. Δίνοντας χώρο για νέους μίσχους να αντικαταστήσουν αυτούς που αφαιρέθηκαν. Το ετήσιο κλάδεμα αυξάνει τον αερισμό του αέρα για να αποτρέψει τις ασθένειες και τον κρατά ανοιχτό για την ωρίμανση των καρπών από το φως του ήλιου. Το αραίωμα των κλαδιών είναι επίσης απαραίτητο για να διατηρούνται τα φρούτα σε απόσταση τουλάχιστον 15 cm (6 ίντσες), έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή δύο φρούτα. Αφαιρέστε τα πιο αδύναμα νέα στελέχη για να επιτρέψετε στην ενέργεια να πάει στην ισχυρότερη νέα ανάπτυξη. Τσιμπήστε κάθε ανεπιθύμητη νέα ανάπτυξη.

Schreibe einen Kommentar