Καλλιέργεια πατάτας σε υπερυψωμένα κρεβάτια το 2022

2
Καλλιέργεια πατάτας σε υπερυψωμένα κρεβάτια το 2022

Η καλλιέργεια της πατάτας πρέπει να είναι ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για να φυτέψετε στον υπερυψωμένο κήπο σας. Φυσικά, ό,τι φυτεύω είναι ένα βιολογικό κειμήλιο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσω στη στήριξη της Monsanto και των γενετικά τροποποιημένων εφιάλτων της. Μου αρέσει να σώζω τους σπόρους μου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με υβρίδια ή ΓΤΟ. Η καλλιέργεια της πατάτας είναι πολύ πιο εύκολη από κάποια άλλα φυτά κήπου. Δεν είναι τόσο λεπτεπίλεπτα ή επιθετικά όσο οι ντομάτες.

Δεν χρειάζεται να τα ποντάρετε και δεν τους πτοεί η ζέστη και η υγρασία εδώ στο Mid-South. Υπάρχει μια προειδοποίηση ωστόσο, δεν τα πάνε καλά με τον πηλό, αλλά και πάλι τι κάνει; Έτσι, εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου υπάρχει άργιλος και δεν υπάρχει φυτόχωμα, τότε θα πρέπει να χτίσετε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή να γίνετε δημιουργικοί εάν πρόκειται να καλλιεργήσετε αυτούς τους νόστιμους κονδύλους.

Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι λίγο διαφορετικό. Μου κίνησαν το ενδιαφέρον μερικά από τα αποτελέσματα που έχω δει τους φίλους μου σε όλη τη χώρα να πετυχαίνουν με την καλλιέργεια σε διάφορα δοχεία και σακούλες καλλιέργειας. Τον περασμένο χειμώνα είχα την ιδέα να φτιάξω τρία μεγάλα υπερυψωμένα κρεβάτια και να χρησιμοποιήσω συρμάτινη περίφραξη τεσσάρων ποδιών και στη συνέχεια να επενδύσω το πλάι με οριζόντιο ύφασμα και απλώς να συνεχίσω να προσθέτω σάπια φύλλα καθώς μεγάλωναν.

Ήξερα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσω από ένα υπερυψωμένο κρεβάτι για να λάβω την απαραίτητη αποστράγγιση που θα χρειάζονταν, αλλά καθώς άρχισα να τιμολογώ τον μεταλλικό φράκτη, απέρριψα γρήγορα αυτήν την επιλογή. Το να αγοράζω καινούργιους πλαστικούς κάδους απορριμμάτων και μετά να περνάω το χρόνο μου τρυπώντας σε ένα σωρό τρύπες αποστράγγισης δεν μου φάνηκε πολύ νόημα.

Εφόσον είχα ήδη αρχίσει να χρησιμοποιώ υδροπονικές σακούλες καλλιέργειας για πολλά από τα λαχανικά μου φέτος, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ό,τι μου περίσσεψε και να πειραματιστώ και με τις πατάτες κειμήλιο μου. Αυτές οι τσάντες έχουν μαύρο εσωτερικό και λευκό εξωτερικό και έχουν πάχος 6 στρώσεων και έχουν περίπου μια ντουζίνα τρύπες στο κάτω μέρος για να επιτρέπουν την αποστράγγιση.

Έβαλα περίπου έξι ίντσες λευκής άμμου στο κάτω μέρος της τσάντας. Οι τσάντες έτειναν να είναι λίγο απείθαρχοι και δεν ήθελαν να σηκωθούν πολύ καλά, γι‘ αυτό απλώς έριξα το πάνω μέρος προς τα κάτω μερικά εκατοστά για να το αντιμετωπίσω πιο εύκολα.

Αφού έκανα όλες τις πατάτες κειμήλιο και έτοιμες να τις φυτέψω, άφησα τους σπόρους πατάτας στην άμμο και μετά τους σκέπασα με μερικά εκατοστά κομπόστ που είχα φτιάξει τον χειμώνα στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις συνοδευτικές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει αμέσως. Τώρα που μεγάλωσαν, ήρθε η ώρα να προσθέσετε λίγο σάπια φύλλα για να τα «σηκώσετε» και να ξετυλίξετε το επάνω μέρος της τσάντας στο πλήρες ύψος της. Το Mulch είναι μάλλον μια εσφαλμένη ονομασία για να είμαι ειλικρινής.

Όταν μιλάμε για σάπια φύλλα, συνήθως αναφερόμαστε σε τεμαχισμένο ξύλο που χρησιμοποιούμε γύρω από θάμνους και παρόμοια. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν λέω σάπια φύλλα, μιλάω για ένα ελαφρύ μείγμα οργανικής ύλης που αποτελείται από κάποιο συνδυασμό σανού, αποκομμάτων γρασιδιού, φύλλων και ακόμη και πριονόσκονης. Ιδανικά θα ήθελα να έχω χρησιμοποιήσει ένα μείγμα από αποκόμματα γρασιδιού, φύλλα και λίγη πριονόσκονη.

Δυστυχώς εξάντλησα όλα τα φύλλα μου στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου πέρυσι και δεν έχω χρησιμοποιήσει το επιτραπέζιο πριόνι μου σε ησυχία για αρκετό καιρό, οπότε αναγκάζομαι να πάω απλώς με κομμένα γρασίδι. (Το σημειώνω διανοητικά για να θυμηθώ αυτό το ερχόμενο φθινόπωρο)

Εφόσον το τρακτέρ μου δεν έχει εγκατεστημένο σακουλάκι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το χλοοκοπτικό μου για να βγάλω κομμάτια γρασιδιού. Με τη θερμοκρασία να έχει ήδη φτάσει τους εκατό βαθμούς σήμερα το πρωί, δεν είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι‘ αυτό, αλλά θα πρέπει απλώς να το αναλογήσω στα δίδακτρα και να προσπαθήσω να προγραμματίσω λίγο καλύτερα στο μέλλον.

Εντάξει! Κόπησα το πλαϊνό γρασίδι και πήρα αρκετό γρασίδι για να καλύψω τις πιο πιεστικές ανάγκες. Τα αποκόμματα του γρασιδιού θα γίνουν γρήγορα καφέ και θα σπάσουν στη ζέστη και με αυτόν τον τρόπο θα δανείσουν τα θρεπτικά συστατικά τους στη σακούλα.

Γιατί πρέπει να ανεβάσω τις πατάτες; Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό είτε καλλιεργούνται σε κήπο με κατάλληλο έδαφος είτε σε υπερυψωμένο κρεβάτι.

Ο κύριος λόγος είναι ότι το φυτό σας πρόκειται να αναπτύξει «κόνδυλους» στο στέλεχος.

Σκεφτείτε αυτούς τους κόνδυλους ως «μπουμπούκια» που τελικά θα αναπτυχθούν σε μια ενήλικη πατάτα. Όσο περισσότεροι κόνδυλοι, τόσο πιο άφθονη είναι η συγκομιδή σας. Το ξεφύλλισμα ή η «γείωση» των πατατών σας όχι μόνο βοηθά στην ενθάρρυνση μιας μεγαλύτερης συγκομιδής, αλλά θα τις προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο, που θα κάνει το δέρμα πράσινο.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να τρως αυτά δεν θα σε σκοτώσει (ή θα είχα φύγει εδώ και πολύ καιρό) Ωστόσο μπορεί να έχουν μια πικρή γεύση. Σε περιοχές όπου σπέρνονται απευθείας σε κατάλληλο έδαφος, η ανύψωση των σχεδίων σας θα βοηθήσει επίσης να κρατήσετε τα ζιζάνια κάτω.

Το πότισμα καθ‘ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε τακτική βάση είναι απαραίτητο για ένα υγιές φυτό και για μια παραγωγική συγκομιδή από ωραία φύτρα. Εάν στεγνώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το δέρμα μπορεί να ραγίσει, μπορεί να αποκτήσετε κάποια περίεργη εμφάνιση. Το ξαφνικό πότισμα μετά από μια μακρά ξηρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη των πόμολων. Αυτά δεν πρόκειται να βλάψουν τα σπάδια σας, αλλά μπορεί να κάνουν το peeling μια πρόκληση.

Έχω mini sprinklers και bubblers που στήνουν τα υπερυψωμένα κρεβάτια μου. Απλώς δεν έχω τον χρόνο ή την τάση να βγαίνω έξω και να ποτίζω σε σταθερή βάση, ειδικά με την καταιγιστική ζέστη που έχουμε εδώ. Θα καίγονταν γρήγορα χωρίς ένα δροσερό ποτό μια-δυο φορές την ημέρα. Τώρα μπορείτε να αγοράσετε μίνι συστήματα άρδευσης οπουδήποτε και για το κόστος που απλά δεν μπορούν να νικηθούν. Για περίπου 40 $ (χωρίς χρονόμετρο) μπορείτε να φτιάξετε ένα αξιοπρεπές σύστημα χωρίς διακοσμητικά στοιχεία για να φροντίζετε έναν κήπο μεσαίου μεγέθους. Είναι πολύ χρήσιμα ειδικά όταν είναι ώρα να πάτε διακοπές.

Schreibe einen Kommentar