Καλλιέργεια λεμονιών, ποιο στέλεχος πρέπει να καλλιεργήσετε; το 2022

1
Καλλιέργεια λεμονιών, ποιο στέλεχος πρέπει να καλλιεργήσετε;  το 2022

Ορισμένες λεμονιές έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στους κήπους από άλλες. Η επιλογή της καλύτερης λεμονιάς για καλλιέργεια εξαρτάται από τη χρήση, την τοποθεσία, το κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειας.

Οι ποικιλίες και τα στελέχη λεμονιών περιλαμβάνουν τα λεμόνια «Eureka», «Lisbon» και «Improved Meyer». Οι λεμονιές δεν έχουν φάση αδράνειας το χειμώνα και τείνουν να παράγουν άνθη καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, επομένως είναι ευάλωτες στο κρύο. Το «Improved Meyer» είναι ελαφρώς πιο σκληρό από το αληθινό λεμόνι και αποτελεί καλύτερη επιλογή για οικιακούς κηπουρούς σε ψυχρό κλίμα.

Ιδανικά στελέχη και ποικιλίες λεμονιού για την τοποθεσία σας

Αυστραλία

Η λεμονιά «Eureka» θεωρείται η καλύτερη λεμονιά για τις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας. Για τις πιο ψυχρές κλιματικές ζώνες της Αυστραλίας, το δέντρο «Improved Meyer lemon» είναι επίσης δημοφιλές καθώς είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο από όλα τα λεμόνια.

Ηνωμένες Πολιτείες

Φλόριντα

Το λεμόνι «Improved Meyer» είναι η προτιμώμενη ποικιλία για οικιακούς κήπους, καθώς οι ποικιλίες «Eureka» και «Lisbon» είναι ευαίσθητες στην ψώρα των εσπεριδοειδών.

Νότια Καλιφόρνια

Τα λεμόνια «Lisbon», «Eureka», Variegated pink «Eureka» και «Improved Meyer» είναι δημοφιλή στη Νότια Καλιφόρνια. Το Lisbon έχει αντοχή στο κρύο και είναι πολύ ανθεκτικό στη θερμότητα. Στην ακτή, τα δέντρα μπορούν να καρποφορήσουν όλο το χρόνο. Οι λεμονιές «Εύρηκα» καρποφορούν όλο το χρόνο στην ακτή, το φθινόπωρο και το χειμώνα στις χαμηλές κοιλάδες της ερήμου και η παραγωγή από το χειμώνα έως την άνοιξη στις περιοχές της ενδοχώρας δίπλα στο ποτάμι. Variegated Pink – μια μετάλλαξη του «Eureka» που έχει διαφοροποιημένα (πράσινα και άσπρα ριγέ) φύλλα και ανώριμα φρούτα με ριγέ πράσινο και κρεμ, η ώριμη σάρκα είναι ανοιχτό ροζ και το ίδιο το δέντρο είναι μικρότερο, καθιστώντας το πολύ φιλικό προς τον κήπο. Οι λεμονιές «βελτιωμένες Meyer» καρποφορούν όλο το χρόνο.

Τέξας

Οι λεμονιές που αναπτύσσονται έξω από την Κάτω Κοιλάδα του Ρίο Γκράντε βρίσκονται σε ευδιάκριτο μειονέκτημα όσον αφορά το κλίμα, δηλαδή ο χειμώνας σχεδόν πάντα θα συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα παγώματα. Οι λεμονιές είναι υποτροπικές έως τροπικές στη φύση. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποστούν σοβαρή ζημιά ή ακόμα και θάνατο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λεμόνια που έχουν αρκετή σκληρότητα στο κρύο για να διατηρήσουν ορισμένες συνθήκες κατάψυξης

Εάν ζείτε στο παράκτιο και στο νότιο Τέξας και είστε πρόθυμοι να καταβάλετε προσπάθεια για την παροχή προστασίας από το κρύο για νεαρά δέντρα, και μερικές φορές ακόμη και ώριμα δέντρα, μπορείτε να παράγετε με επιτυχία εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών. Το «Improved Meyer» είναι δημοφιλές στο Τέξας λόγω της αρκετής αντοχής του στο κρύο. Οι ποικιλίες λεμονιού «Eureka», «Lisbon» και «Ponderosa» καλλιεργούνται επίσης, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλείς λόγω της κακής αντοχής τους στο κρύο.

Γενικά, οι λεμονιές είναι μικρού μεγέθους και παράγουν λεμόνια όλο το χρόνο. Ο καρπός της λεμονιάς είναι κίτρινος, όξινος έως όξινος και έχει σχήμα οβάλ. Οι λεμονιές δεν έχουν φάση αδράνειας το χειμώνα και τείνουν να παράγουν λουλούδια όλο το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο ευάλωτα στο κρύο από τα πορτοκάλια και θα ρίξουν το φύλλωμα όταν πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 28 F (-2 C). Το «Improved Meyer» είναι ελαφρώς πιο σκληρό από το αληθινό λεμόνι και αποτελεί καλύτερη επιλογή για οικιακούς κηπουρούς σε ψυχρό κλίμα.

Στελέχη και ποικιλίες λεμονιών

Στέλεχος «Eureka» Lemon Tree

Η λεμονιά «Eureka» προήλθε ως τυχαίο σπορόφυτο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο καρπός είναι ανοιχτό κίτρινο με πιο τραχύ δέρμα από τις ποικιλίες Meyer και «Lisbon». Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χυμό και γεύση έντονα όξινη. Το «Εύρηκα» είναι πιο ευνοημένο από τη «Λισαβόνα», καθώς τα δέντρα είναι απαλλαγμένα από αγκάθια και έχουν καρπούς χωρίς κουκούτσια που παράγονται όλο το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Αυξάνεται σε περίπου 4 μέτρα ύψος, ωστόσο μισεί το μοχθηρό κρύο. Είναι πιο κατάλληλο για οικιακούς κήπους, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν παιδιά, καθώς δεν θα γρατσουνιστούν από τα αγκάθια. Αρχίζουν να παράγουν καρπούς από μικρή ηλικία και καρποφορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα νεαρά δέντρα «Εύρηκα» μπορεί να παράγουν τόσους καρπούς ώστε να βλάψουν το δέντρο, επομένως ο καλλιεργητής πρέπει να αφαιρέσει τα περιττά φρούτα.

Στέλεχος Lemon Tree «Lisbon».

Η λεμονιά της Λισαβόνας είναι μια πολύ ζωηρή ποικιλία που μπορεί να μεγαλώσει σε μεγάλο μέγεθος, με όρθια κλαδιά και πυκνό φύλλωμα. Προέρχεται από την Αυστραλία και πιστεύεται ότι εισήχθη στην Αυστραλία από τους Πορτογάλους. Ο καρπός είναι πιο λείος από το «Εύρηκα» με έντονη θηλή στο τέλος και κοντό λαιμό. Ο καρπός παράγεται κυρίως τη χειμερινή περίοδο με μικρότερη σοδειά το καλοκαίρι. Το κύριο μειονέκτημα αυτής της ποικιλίας είναι τα εξαιρετικά αιχμηρά αγκάθια της, αν και οι ποικιλίες χωρίς αγκάθια θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες σύντομα. Η «Λισαβόνα» είναι δημοφιλής στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο από άλλα.

Στέλεχος «Meyer» Lemon Tree

Η λεμονιά ‚Meyer‘ πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό εξερευνητή φυτών, Frank Meyer, ο οποίος την εισήγαγε από την Κίνα το 1908. Θεωρείται ότι είναι ένα υβρίδιο μεταξύ λεμονιού και μανταρινιού ή πορτοκαλιού. Το φύλλωμα είναι παρόμοιο με το λεμόνι αλλά ο καρπός είναι πιο στρογγυλεμένος, με ανοιχτό πορτοκαλοκίτρινο δέρμα. Το «Meyer» είναι εξαιρετικό για καλλιέργεια σε γλάστρες καθώς τείνει να είναι μικρότερο από άλλα λεμόνια.

Η λεμονιά «Meyer» είναι ένα δέντρο χωρίς αγκάθια που παράγει καρπούς όλο το χρόνο που είναι ήπια όξινα και μπορούν να καταναλωθούν χωρίς την ξινή γεύση των περισσότερων λεμονιών. Η τριμμένη φλούδα (ξύσμα) είναι κατώτερης ποιότητας από τα άλλα λεμόνια. Η μεμονωμένη καλλιέργεια ωριμάζει νωρίς αλλά διατηρείται καλά στο δέντρο για αρκετούς μήνες. Είναι πολύ ανθεκτικό στον παγετό και ανθεκτικό στις κρύες συνθήκες. Αγοράστε μόνο το «Improved Meyer», καθώς το αρχικό «Meyer» φιλοξενεί τον ιό Tristeza.

Εσπεριδοειδές

Γνωρίζατε ότι το πιο μοδάτο εσπεριδοειδές αυτή τη στιγμή είναι η λάιμ; Η ζήτηση για ποικιλίες όπως το Tahitian και το Kaffir έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πιθανώς επειδή είναι τόσο δημοφιλείς στην ασιατική μαγειρική. Τα λάιμ είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο για τα λεμόνια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιάτα με θαλασσινά, κοτόπουλο, κρέατα, ποτά, επιδόρπια, κέικ, μπισκότα και μαρμελάδες.

Τα δέντρα λάιμ είναι ευαίσθητα στον παγετό, μικρά και φυλλώδη και φτάνουν τα 10 πόδια (3 μέτρα) με μικρά, γενικά στρογγυλά κίτρινα έως πράσινα φρούτα στην ωριμότητα. Τα λάιμ έχουν την υψηλότερη απαίτηση σε θερμότητα από όλες τις ποικιλίες εσπεριδοειδών. Οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές τους ταιριάζουν καλύτερα, ωστόσο μπορείτε να καλλιεργήσετε ασβέστη σε ψυχρότερα κλίματα, καθώς μπορούν να ανέχονται τον ελαφρύ παγετό. Βεβαιωθείτε ότι έχουν μια προστατευμένη θέση, πλήρως ηλιόλουστη όλη την ημέρα και προστατευμένα από δροσερούς ανέμους.

Υπάρχουν ξεχωριστές ποικιλίες ασβέστη που καλλιεργούνται εκτενώς. Αυτά είναι τα όξινα ή ξινά λάιμ με μικρόκαρπο (Citrus aurantifolia) και τα μεγαλόκαρπα όξινα λάιμ (Citrus Latifolia). Άλλα λάιμ είναι ο ινδικός ή παλαιστινιακός γλυκός ασβέστης (Citrus limettioides), ο ασβέστης Rangpur (Citrus limonia) και ο ασβέστης Kaffir.

Ο ασβέστης της Ταϊτής είναι ο καλύτερος ασβέστης για να αναπτυχθεί σε δοχείο, καθώς ο ασβέστης της Δυτικής Ινδίας έχει μοχθηρά αγκάθια και χρειάζεται πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τον ασβέστη της Ταϊτής.

Στέλεχος Ταϊτής ή περσικός ασβέστης (Citrus aurantifolia).

Αυτή η ποικιλία είναι ο καλύτερος ασβέστης για ένα δροσερό κλίμα. Έχει πολύ λίγα αγκάθια και βγάζει πολύ ζουμερό καρπό όλο το χρόνο. Τα φυτά μεγαλώνουν σε ύψος περίπου 3x3m (10×10′) και τα πάνε καλά στον κήπο ή σε γλάστρες. Ο καρπός χωρίς κουκούτσι είναι μικρός και πράσινος όταν ωριμάσει, αν και μπορεί να μείνει στο δέντρο μέχρι να κιτρινίσει. Τα λάιμ της Ταϊτής καλλιεργούνται εύκολα.

Στέλεχος Δυτικής Ινδίας ή Μεξικού ή Key lime (Citrus aurantifolia).

Αυτό το δέντρο ασβέστη έχει αιχμηρά αγκάθια και μεγαλώνει σε 6-13 πόδια (3-4 μέτρα) σε ύψος εάν εμβολιαστεί σε υποκείμενο Trifoliate orange (Poncirus trifoliate), αλλά πιο ψηλό όταν εμβολιαστεί σε άλλα υποκείμενα όπως η Citronelle. Αυτή η ποικιλία προτιμά τα τροπικά από τα ημιτροπικά κλίματα και είναι ευαίσθητη στον παγετό.

Ο καρπός είναι μικρός, στρογγυλός έως οβάλ, με μικρή θηλή, πολλούς μικρούς σπόρους και έντονη γεύση. Το δέρμα είναι ελαφρώς τραχύ και ανοιχτό πράσινο στην αρχή, αποκτώντας ανοιχτό λεμονί χρώμα στην ωριμότητα. Οι καρποί παράγονται όλο το χρόνο και όταν ωριμάσουν πέφτουν από το δέντρο και μαζεύονται από το έδαφος για χρήση.

Στέλεχος Kaffir ή Makrut lime (Citrus hystrix).

Αυτή η λάιμ είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως για τα αρωματικά φύλλα της και όχι για τον καρπό της. Οι κάφροι θα φτάσουν το 1,5 μέτρο (5′) ύψος, αλλά επειδή τα φύλλα μαζεύονται συνεχώς για μαγείρεμα, τα δέντρα συνήθως παραμένουν μικρά σε μέγεθος. Έχουν μεγάλα αιχμηρά αγκάθια και επίσης αναπτύσσονται καλά σε δοχεία. Προτιμούν τις τροπικές συνθήκες, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν σε ψυχρά κλίματα, εάν προστατεύονται από δροσερούς ανέμους και τους δοθεί άφθονη ηλιοφάνεια.

Τα σκούρα, γυαλιστερά φύλλα του Kaffir μοιάζουν με δύο ξεχωριστά φύλλα ενωμένα μεταξύ τους. Αποτελούν βασικό συστατικό πολλών ταϊλανδέζικων συνταγών, όπως κάρυ, πιάτα με ψάρι και σούπες. Η σάρκα του φρούτου συνήθως πετιέται, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται η φλούδα και το ξύσμα.

Καλύτερο κλίμα για την καλλιέργεια Lime Trees/Lemon Trees

Οι ασβέστης αναπτύσσονται καλά στα θερμότερα κλίματα. Αναπτύσσονται επίσης σε ψυχρότερα κλίματα, αλλά προστατεύουν από τον παγετό όταν είναι μικρά.

Φροντίδα Lime Tree

Μια θέση σε πλήρη ηλιοφάνεια είναι η καλύτερη για τις λεμονιές. Διατηρήστε τα δέντρα καλά ποτισμένα όταν σχηματίζονται οι καρποί την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Ποτίστε καλά πριν και μετά τη λίπανση. Διατηρήστε την περιοχή κάτω από τα δέντρα σας χωρίς γρασίδι και ζιζάνια. Επιστρώστε με λίπασμα ή άλλο οργανικό υλικό, αλλά φροντίστε να μην ακουμπάει τον κορμό του δέντρου

Ακούστε οποιοδήποτε πρόγραμμα συζήτησης για κηπουρική στο ραδιόφωνο, ειδικά στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, και αναμφίβολα θα ακούσετε μια ερώτηση σχετικά με μια λεμονιά, μια πορτοκαλιά, μια λεμονιά, μια μανταρινιά, ένα δέντρο γκρέιπφρουτ ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία εσπεριδοειδών. Τα εσπεριδοειδή, ειδικά οι λεμονιές, έχουν γίνει εθνική εμμονή στην Αυστραλία και οι πληροφορίες των Η.Π.Α. σχετικά με τον τρόπο επιτυχούς ανάπτυξης και φροντίδας τους είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Η φροντίδα των εσπεριδοειδών περιλαμβάνει στοίχημα, λίπανση, λίπανση, πότισμα, κλάδεμα και αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων παρασίτων και ασθενειών ως εξής:

Στοίχημα λεμονιών, λεμονιών και εσπεριδοειδών

Σε εκτεθειμένες τοποθεσίες με ανέμους, θα χρειαστεί λίγο ποντάρισμα για να σταματήσει η υπερβολική κίνηση των εσπεριδοειδών σας. Εισαγάγετε δύο πασσάλους, έναν κάθε πλευρά περίπου 8 ίντσες (20 cm) από τον κορμό. Τοποθετήστε μια επίπεδη λωρίδα υλικού (ή παλιά καλτσοποιία) γύρω από τον πάσσαλο και τους πασσάλους σε ένα σχήμα 8. Αυτό θα επιτρέψει κάποια ευελιξία ενώ το ριζικό σύστημα του δέντρου εδραιώνεται κατά τα πρώτα 2 έως 3 χρόνια.

Μολτσάρισμα λεμονιών, λάιμ και εσπεριδοειδών

Η επίστρωση του εδάφους μπορεί να προσθέσει θρεπτικά συστατικά, να αποτρέψει τα ζιζάνια, να διατηρήσει την υγρασία, να βοηθήσει στην εξάπλωση και τη συγκράτηση του νερού και να προστατεύσει τις ρίζες της λεμονιάς σας.

Εδαφοκάλυψης από μερικές ίντσες πέρα ​​από το θόλο έως μερικές ίντσες από τον κορμό. Μην σκεπάζετε μέχρι τον κορμό—δώστε του λίγο χώρο να αναπνεύσει! Καλύψτε την περιοχή κάτω από το θόλο με 3 έως 4 ίντσες (8 έως 10 cm) σάπια φύλλα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να επαναχρησιμοποιείτε το τρίψιμο κάθε έξι μήνες, αλλά αν ξεπλυθείτε ή φυσήξετε σε θυελλώδη καιρό, προχωρήστε και επαναχρησιμοποιήστε αμέσως. Μην χρησιμοποιείτε ψήγματα από φλοιό πεύκου, καθώς μπορούν να προσελκύσουν τα μυρμήγκια και μην χρησιμοποιείτε κανένα ανόργανο υλικό για σάπια φύλλα.

Λίπανση λεμονιών, λάιμ και εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται λίπασμα υψηλής ποιότητας συν έναν αριθμό ιχνοστοιχείων για να καλύψουν τις συγκεκριμένες διατροφικές τους ανάγκες. Τα εσπεριδοειδή σε δοχεία είναι ευαίσθητα στον υποσιτισμό ακόμη και όταν φυτεύονται σε καλό λίπασμα, καθώς κάθε φορά που ποτίζετε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά διαρρέουν και μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από εσάς. Μπορείτε να αναγνωρίσετε φυτά με κακή διατροφή από την καθυστερημένη ανάπτυξη, τα κίτρινα φύλλα και τη χαμηλή ή καθόλου παραγωγή καρπών. Ευτυχώς, οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τροποποιήσεις του εδάφους.

Πότισμα λεμονιού/λάιμ και εσπεριδοειδών

Το προσεκτικό πότισμα είναι υψίστης σημασίας όταν πρόκειται για λεμονιές. Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται πολύ νερό. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 έως 4 cm (1 – 1,5 ίντσες) την εβδομάδα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο/φθινόπωρο. Ο τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ποτίζετε σωστά είναι απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα φλιτζάνι, να ενεργοποιήσετε έναν καταιονιστή και να δείτε πόσο χρόνο χρειάζεται για να πάρετε 3 έως 4 cm νερό στο φλιτζάνι.

Κλάδεμα λεμόνι/λάιμ και εσπεριδοειδή

Οι λεμονιές και τα άλλα εσπεριδοειδή δεν χρειάζονται τόσο κλάδεμα όσο άλλα οπωροφόρα δέντρα. Ενώ τα δέντρα σας εγκαθίστανται για πρώτη φορά, περιορίστε το κλάδεμα στην απλή αφαίρεση των διασταυρούμενων ή κατεστραμμένων κλαδιών. Επειδή τα εσπεριδοειδή είναι τόσο βαριά, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τα δυνατά κλαδιά που μπορούν να τα κρατήσουν. Την άνοιξη, τα κύρια κλαδιά μπορούν να κοπούν σε ένα μπουμπούκι που βλέπει προς τα έξω εάν το επιθυμείτε.

Παράσιτα και Ασθένειες

Μία από τις δυσκολίες της καλλιέργειας εσπεριδοειδών είναι ότι υπάρχουν πολλά έντομα ή ζωικά παράσιτα, διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν το φυτό, το στέλεχος, τα φύλλα ή τους καρπούς και διαταραχές όπως σπασμένες φλούδες φρούτων και διατροφικές ελλείψεις που εμφανίζονται όταν υπάρχει έλλειψη μετάλλων στο έδαφος. .

Θα βρείτε πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τη φροντίδα των λεμονιών, των πορτοκαλιών, των λεμονιών, των γκρέιπφρουτ, των μανταρινιών και άλλων εσπεριδοειδών και εξαιρετικές συμβουλές και φωτογραφίες για την αναγνώριση και τη διόρθωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά στο Grow Citrus: The Insiders Secrets to Growing Great Citrus

Schreibe einen Kommentar