Επιβίωση | Deborah Silver & Co.

3
Επιβίωση |  Deborah Silver & Co.

Πριν από αρκετές εβδομάδες η γειτονιά μου στο Μίσιγκαν παρουσίαζε μια υπερβολή του καιρού με θερμοκρασίες ουσιαστικά κάτω από το μηδέν με ρίγη ανέμου που πλησίαζε τους -30 βαθμούς, ακολουθούμενη αμέσως από αρκετές ημέρες στη δεκαετία του ’50. Εκπληκτικό, αυτό. Η φύση είναι τόσο εκπληκτική όσο και απρόβλεπτη. Αν και έχω παρατηρήσει και παρατηρήσει φυσικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια μιας ζωής εποχών, βιώνω τακτικά τη φύση μέχρι κάτι που δεν έχω ξαναδεί. Πόσο μου αρέσει αυτό. Αυτό που δεν έχω ξαναδεί στο τοπίο και στον κήπο όχι μόνο με κρατά το ενδιαφέρον, αλλά και με διδάσκει. Μου αρέσει να προσθέτω αυτό και αυτό στο σώμα της εμπειρίας μου. Ναι, θα είμαι πάντα και για πάντα μαθητής της φύσης. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, έτσι δεν είναι;

Εκείνες τις ατελείωτες λίγες μέρες που ένιωθα φυλακισμένος από το υπερβολικό κρύο ακολούθησαν μέρες αρκετά ζεστές ώστε να είμαι σε εξωτερικό χώρο με ή χωρίς σακάκι. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ μια εποχή που οι 50 βαθμοί ένιωθαν πιο απολαυστικά ζεστό και αναζωογονητικό! Πόσο μου άρεσε αυτό το σύντομο επεισόδιο του ανεκτού χειμωνιάτικου καιρού. Εκείνη η ζεστή στιγμή είχε μια παγωμένη καυτή στα τακούνια της. Τα ξημερώματα πριν από λίγες μέρες ήταν αξιοσημείωτη για το 1/4″-1/2″ επικάλυψης πάγου κάθε επιφάνειας, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει ακόμα απόψε. Χθές και σήμερα? Βροχή, παγωμένη βροχή, χιονόνερο, χιόνι και άνεμος σε μια θηλιά που επαναλαμβανόταν συνέχεια. Ένας ολόκληρος χειμώνας με άσχημο καιρό, η μια εκδοχή μετά την άλλη, ώρα με την ώρα.

Το τσουχτερό κρύο δεν με δυσκόλεψε. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι είχαμε μια πολική δίνη που θα βυθιστεί στη ζώνη μας. Έλαβα υπόψη αυτή την πρόβλεψη. Το σπίτι μου, που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε ειδικά πριν από σχεδόν έναν αιώνα για να παρέχει καταφύγιο, έκανε αυτό που είχε σχεδιαστεί για να κάνει. Είχα έναν ζεστό χώρο, με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό και ρεύμα. Ήμουν τυχερός ως προς αυτό. Τόσοι άνθρωποι έχασαν την εξουσία. Είχα προετοιμαστεί πλήρως για να βγάλω τα σκυλιά έξω, αλλά η έκθεσή μας σε ένα εχθρικό περιβάλλον ήταν όσο περιορισμένη μπορούσα να το κάνω. Έξω και μέσα, ήμασταν, όσο γρήγορα θα επέτρεπε να έχουμε γέρικα σκυλιά. Η περιορισμένη έκθεση σε τρομακτικές χαμηλές θερμοκρασίες σήμαινε ότι επιβιώσαμε χωρίς επεισόδια. Τρομακτικό κρύο; Όχι το συνηθισμένο, αλλά ούτε και τόσο ασυνήθιστο.

Οι λεπτομέριες? Ένα πουπουλένιο παλτό μήκους 3/4 που κλείνει με φερμουάρ πάνω από το λαιμό. Μια κουκούλα σε αυτό το παλτό με κλείσιμο με velcro. Ένα ασαφές ζεστό κεφαλόδεσμο. Τζιν με φανέλα. Μάλλινες κάλτσες Merino. Χειμερινές μπότες με επένδυση Shearling. Ένα μάλλινο μαντίλι τυλιγμένο γύρω από τους ώμους και το πρόσωπό μου. Και μάλλινα γάντια κάτω από μάλλινα γάντια. Ξέχασα τίποτα; Όλα αυτά για μια έκθεση σε θερμοκρασίες σοβαρά κάτω από το μηδέν για λιγότερο από πέντε λεπτά. Έχω πράγματι πολλές πληροφορίες και εξοπλισμό για να με παρηγορήσουν και να με προστατέψουν σε συνθήκες τσουχτερού κρύου. Τι γίνεται όμως με το τοπίο έξω από την πόρτα μου;

Η χειμερινή αντοχή στα φυτά είναι ένα μεγάλο, ευρύ και έντονα συζητούμενο θέμα. Τα ετήσια φυτά είναι τροπικής προέλευσης και χάνονται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν. Τα πολυετή φυτά πεθαίνουν συνήθως πίσω στο έδαφος. Η ζωή στις ρίζες τους προστατεύεται από μια μάζα χώματος γύρω τους. Ξεχειμωνιάζουν σε αδρανή κατάσταση. Η λεβάντα είναι υποθάμνος. Αυτοί οι μίσχοι πάνω από το έδαφος είναι ζωντανοί όλο το χειμώνα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποθάμνοι στη ζώνη μου μπορούν να υποκύψουν στον άγριο χειμωνιάτικο καιρό. Οτιδήποτε ζει πάνω από το έδαφος στη ζώνη μου υπόκειται σε τιμωρητικό χειμερινό καιρό. Η σύντομη ιστορία έχει ως εξής: Τα φυλλοβόλα δέντρα στη ζώνη μου ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και κλείνουν για το χειμώνα. Πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Ομοίως και ξυλώδεις θάμνοι. Οι ρίζες κάτω από το έδαφος παραμένουν βιώσιμες, αλλά η παραγωγή χλωροφύλλης συνεχίζεται. Ο άγριος χειμωνιάτικος καιρός και οι άνεμοι σπάνια ενοχλούν τα γυμνά κλαδιά δέντρων και θάμνων. Αυτά τα κλαδιά είναι κλειστά και κουμπωμένα. Μόλις έρθει πραγματικά η άνοιξη, τα μπουμπούκια που σχηματίζονται στα τέλη του καλοκαιριού θα αρχίσουν να διογκώνονται. Τα πολυετή φυτά στη ζώνη μου πεθαίνουν ξανά στο επίπεδο του εδάφους και περιμένουν να αναπτυχθούν μια κλήση την άνοιξη. Αειθαλές; Τα πλατύφυλλα αειθαλή υποφέρουν στον βάναυσο χειμώνα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Η παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε την άνοιξη του 2014, μετά τον πιο βάναυσο χειμώνα που έχω βιώσει ποτέ, αφορούσε στην εξεύρεση νεκρού πυξάρι που φύτρωνε για περισσότερα από είκοσι χρόνια μπροστά από το κατάστημα.

Δεν είχα καμία εκ των προτέρων προειδοποίηση ότι θα εκτεθούμε σε θερμοκρασίες κάτω και λίγο πάνω από το μηδέν για μεγάλες περιόδους. Κάθε βάναυσα κρύα μέρα που περνούσε συνοδευόταν από μια κλιμακούμενη ανησυχία. Τα αειθαλή παντός τύπου καταστράφηκαν και σκοτώθηκαν εντελώς σε αυτόν τον άγριο χειμώνα που μια φορά στη ζωή μας. Οι χαλικωτοί χώροι στο προσκήνιο αυτών των γλάστρες που φυτεύτηκαν με πυξάρι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει κανένα ίχνος από τα φυτά που πέθαναν από το υπερβολικό κρύο και τον άνεμο. Ένας φίλος στην επιχείρηση συντήρησης τοπίου με έπεισε να σταθώ χαϊδευτικά με όλα τα άλλα κατεστραμμένα φυτά σε αυτόν τον φράκτη. Χαίρομαι που πήρα τη συμβουλή της. Πέντε χρόνια μετά το γεγονός, η νότια πλευρά αυτού του φράχτη από πυξάρι είναι καταπράσινη. Αυτά τα κατεστραμμένα φυτά επιβίωσαν πράγματι.

Χρειάζεται πολλή έκθεση στην κηπουρική και παρατήρηση αυτού του αποτελέσματος προτού καταστεί σαφές ότι ο πρώτος και κύριος στόχος κάθε φυτού στη ζωή είναι η επιβίωση. Είδη ετήσια φυτά που σίγουρα θα πεθάνουν με τον πρώτο σκληρό παγετό θα παράγουν σπόρους. Τα πολυετή φυτά πεθαίνουν πίσω στο έδαφος και κοιμούνται – σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τον χειμώνα. Τα φυλλοβόλα δέντρα και οι θάμνοι σταματούν να παράγουν χλωροφύλλη και ρίχνουν τα φύλλα τους πριν από το χειμώνα. Τα περισσότερα ξυλώδη φυτά αρχίζουν να επιβραδύνουν τον Αύγουστο, εν όψει της περιόδου λήθαργου. Τα αειθαλή με βελόνα υπό πίεση θα σχηματίσουν άφθονα κώνους. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα αειθαλές φυτό σε παρακμή θα δώσει τεράστια ενέργεια στην παροχή σπόρων για την επόμενη γενιά. Η επιβίωση μπορεί να αφορά την επόμενη γενιά. Όσο για το εδώ και τώρα, αυτές οι βελόνες έχουν εξελιχθεί ώστε να παρουσιάζουν όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια που μπορεί να καταστραφεί από τους ξηρανόμενους ανέμους και το κρύο.

Μπορεί να φοβάμαι για τα φυτά στο τοπίο μου σε έναν κακό χειμώνα, αλλά έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να χειρίζονται αντίξοες συνθήκες. Πολύ λίγοι από αυτούς χρειάζονται να παρέμβω εκ μέρους τους. Σε συνθήκες τόσο κακές που απειλούν τη ζωή τους, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι κηπουροί για να δώσουν στα πολύτιμα φυτά τους ένα πόδι. Η καλή αποστράγγιση είναι ένα σημαντικό συστατικό της χειμερινής ανθεκτικότητας. Ακόμη και η Ιαπωνική ίριδα θέλει μια καλά στραγγισμένη χειμερινή κατάσταση. Η λινάτσα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του πυξάρι από τον ξηρό χειμωνιάτικο άνεμο και τον ήλιο. Το VaporGard μπορεί να παρέχει ένα παρόμοιο επίπεδο προστασίας.

Αλλά σε γενικές γραμμές, τα φυτά έχουν πολύ περίπλοκους και εκπληκτικούς μηχανισμούς που ενσωματώνονται μέσω της εξέλιξης, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι να προστατεύουν τις πιθανότητές τους για επιβίωση. Η συμβολή μου σε αυτή την προσπάθεια είναι ελάχιστη. Αυτό είναι πολύ μακριά για να πούμε ότι η φύση φροντίζει τους δικούς της. Η καλύτερη συνεισφορά που μπορώ να κάνω στα αειθαλή μου είναι να τα ποτίζω άφθονα πριν παγώσει το έδαφος. Μια αειθαλής βελόνα ή φύλλο που είναι φορτωμένο με νερό πριν από το παγωμένο έδαφος είναι ένα φύλλο που μπορεί να επιβιώσει καλύτερα.

Αυτό το τμήμα του 25χρονου φράχτη μου από πυξάρι δείχνει τα σίγουρα σημάδια του επιφανειακού αέρα του χειμώνα και της ζημιάς από το κρύο. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να κοπεί την άνοιξη. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ότι τα σημαντικά νεκρά τμήματα από τον χειμώνα του 2013 έχουν επουλωθεί.

Τα αειθαλή σε αυτή τη γλάστρα έξω από την πόρτα του γραφείου μου δείχνουν σημάδια ζημιάς από το υπερβολικό κρύο μας. Πώς δεν μπορούσαν; Αυτά είναι κομμένα κλαδιά. Δεν έχουν καμία σχέση με ένα μητρικό φυτό. Υπάρχουν τόσες πολλές ιδέες που μπορούν να απασχολήσουν τον χειμώνα ενός κηπουρού. Η εξέλιξή μου ως κηπουρός συνεχίζεται.

Schreibe einen Kommentar