Ένα προσωρινό αστικό αγρόκτημα αναπτύσσεται στο Μπρούκλιν

0
Ένα προσωρινό αστικό αγρόκτημα αναπτύσσεται στο Μπρούκλιν

nbk_farm_foodKarma1-5Αυτή η ανάρτηση είναι αρχικά από munchies.vice.com

Αν περπατούσατε κατά μήκος της πλευράς του Μανχάταν του ποταμού East River κάποια στιγμή τα τελευταία 100 χρόνια και ρίξατε τα μάτια σας στο νερό, πιθανότατα θα το είδατε: ένα βρώμικο λευκό κτίριο στολισμένο με μια μεγάλη, κίτρινη πινακίδα «Domino Sugar»—έμβλημα άλλου χρόνος.

Στο απόγειο της επιτυχίας του, το εργοστάσιο της Williamsburg διύλισε πάνω από το ήμισυ της προμήθειας ζάχαρης της Αμερικής και απασχολούσε περίπου 5.000 άτομα. το θεμέλιο των κέικ της γιαγιάς σας και τα αγαπημένα σας δημητριακά πρωινού πιθανότατα ήταν ζαχαρωμένα μέσα σε αυτούς τους τοίχους. Μετά από μια μακρά εργατική απεργία, το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 2004, αφήνοντας ένα σύμβολο της αμερικανικής βιομηχανίας να καταρρεύσει και να αποσυντεθεί καθώς η γειτονιά γύρω του μεταμορφωνόταν. Οι γυαλιστερές πολυκατοικίες αντικατέστησαν εργοστάσια. ανοδικά κινούμενοι νέοι αντικατέστησαν τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών και τους κατοίκους της εργατικής τάξης. Πέρυσι καλλιτέχνης και προβοκάτορας Η Kara Walker έστησε μια μαύρη θηλυκή σφίγγα μήκους 75 ποδιών φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από λαμπερή λευκή ζάχαρη μέσα στο εργοστάσιο και το ονόμασε „The Subtlety“, αν και ήταν κάθε άλλο παρά λεπτό. Ήταν μια έντονη κριτική στον εθισμό της Αμερικής στα γλυκά πράγματα, και στο ποιος και τι θυσιάστηκε για να τα καταφέρει.

nbk_farm_foodKarma1-1

Τον περασμένο Μάρτιο, παρά την κατακραυγή των ντόπιων και των συντηρητών, οι οικοδόμοι γκρέμισαν το Domino Sugar Factory, αφήνοντας τίποτε άλλο παρά μπάζα καλυμμένα με μελάσα και, για πρώτη φορά από το 1882, μια καθαρή θέα στον ποταμό. Δεδομένου ότι το Williamsburg, η ξεκάθαρη άποψη δεν θα διαρκέσει πολύ: Η Two Trees, η εταιρεία ανάπτυξης που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή της DUMBO στην πολυπόθητη, ακριβή γειτονιά που είναι σήμερα, χτίζει ένα συγκρότημα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη γη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ακόμη μια γυαλιστερή πολυκατοικία, καθώς και έναν εμπορικό χώρο μικτής χρήσης στο παρακείμενο, όρθιο κτίριο από τούβλα και πέντε στρέμματα δημόσιου πάρκου κατά μήκος του ποταμού.

Απομένουν ακόμη δύο ή τρία χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν αυτό το πάρκο και τα παρακείμενα διαμερίσματα και γραφεία, αλλά η αλλαγή γίνεται σε αυτό το τμήμα της γης στην προκυμαία του Μπρούκλιν, το οποίο η Two Trees έχει παραχωρήσει σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση που ονομάζεται North Brooklyn Farms. Με επικεφαλής δύο νεαρούς αγρότες της πόλης, τον Henry Sweets και τον Ryan Watson, η ομάδα εθελοντών της φάρμας και ο στάβλος τους με φτυάρια, επανασχεδιασμένα οικοδομικά υλικά και φυτά χορεύουν με έναν από τους πιο φιλόδοξους προγραμματιστές του Μπρούκλιν τα τελευταία τρία χρόνια. Καλλιεργούν μπάμιες, ρόκα, μελιτζάνες, κατσαρό λάχανο, αγγούρια, ντομάτες, κομμένα λουλούδια και αμπέλια—όλα χωρίς να ξέρουν πόσο καιρό θα μπορούν να κρατήσουν το κομμάτι του χώματος τους.

nbk_farm_foodKarma1-8

Μέχρι αυτό το καλοκαίρι, το αγρόκτημα φύτευε τρόφιμα σε ένα μικρότερο, πιο τετράγωνο οικόπεδο ακριβώς απέναντι από την οδό Kent στη Νότια 4η Οδό, γνωστό ως Site E, το οποίο ήταν άδειο πίσω από φράχτη με αλυσίδες για σχεδόν δέκα χρόνια – μια γνωστή τοποθεσία στο New York. Ο David Lombino, ο διευθυντής ειδικών έργων στο Two Trees και μια ζωή Νεοϋορκέζος, θυμάται ακόμα με πικρία τα αχρησιμοποίητα εργοτάξια της νιότης του: την ανέγγιχτη παρτίδα του προγραμματιστή Sheldon Solow κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου FDR. πρώην πολυκατάστημα Gimbels στην 86η οδό. ένα κτίριο Bloomberg Towers στην 58η οδό που έμεινε κενό για μια δεκαετία. «Αυτή η πόλη είναι γεμάτη με τοποθεσίες που ήταν σε αγρανάπαυση για μερικά χρόνια πριν από την κατασκευή», μου είπε.

Η τοποθεσία Ε δεν είχε την πρόσβαση στην προκυμαία ή την κρυστάλλινη θέα του Μανχάταν που έχει το νέο αγρόκτημα, αλλά όταν οι Two Trees πρόσφεραν τον πρώην χώρο στάθμευσης του Sugar Factory για προτάσεις από την κοινότητα το 2013, οι Watson και Sweets άδραξαν την ευκαιρία να διαμορφώνουν μια μικρή γωνιά της πόλης τους. Οι δύο άντρες δεν είναι ξένοι στη γεωργία: Ο Sweets, του οποίου τα μακριά μαλλιά και η γεμάτη γενειάδα τον κάνουν το πορτρέτο ενός αγρότη από το Μπρούκλιν, είναι ντόπιος του Κεντάκι που εργάστηκε στον εξωραϊσμό και την κηπουρική στην πολιτεία του προτού μαθητεύσει στο Stone Barns, το αγρόκτημα και εκπαιδευτικό κέντρο στο Westchester, το 2011. Ο Watson, μαυρισμένος και τσαχπιναίος, εργάστηκε στο παρελθόν στο Greenpoint Waterfront Association for Parks and Planning. Οι δυο τους γνωρίστηκαν ενώ δούλευαν σε ένα αστικό αγρόκτημα στο Battery Park City το 2012 και σύντομα άρχισαν να αναζητούν το δικό τους χώρο καλλιέργειας. Το φθινόπωρο του 2012, η ​​πόλη αρνήθηκε την πρόταση του Watson να καλλιεργήσει λαχανικά σε ένα στενό οικόπεδο πίσω από την πισίνα McCarren Park του Williamsburg. Όταν τους απονεμήθηκε η προσωρινή γη των Two Trees τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, ήξεραν ότι θα είχαν κερδίσει πράσινο χρυσό, αν και οι σύγχρονοί τους δεν ήταν τόσο σίγουροι.

«Αρχικά, όταν εγκρίθηκε η πρότασή μας, οι άνθρωποι της αστικής-αγροτικής κοινότητας είπαν, „Γιατί θα θέλατε να καλλιεργήσετε για ένα χρόνο;“ Νόμιζαν ότι ήμασταν τρελοί», είπε ο Watson για το έργο τους Site E, το οποίο καλλιεργούσαν για δύο χρόνια. «Αλλά ξέραμε τον αντίκτυπο που θα είχε. Ξέραμε ότι δεν θα είχε σημασία αν ήταν μόνο για ένα χρόνο. Αλλάξαμε τις εμπειρίες των παιδιών από την πόλη τους».

Η ιστορία συνεχίζεται εδώ: http://munchies.vice.com/articles/a-temporary-urban-farm-grows-in-brooklyn

Schreibe einen Kommentar